Śniadania na słono

Żytnie ciasteczka z dynią

1 Min. czytania

Zawsze lubiłam ciastka z dynią jakie kupowałam w piekarni. Postanowiłam jednak, że zamiast kupować, zacznę je piec. Nie wiem czemu, ale za pieczenie zabrałam się akurat w dniu majówkowego wyjazdu. Uznałam,że porcja domowych ciasteczek, będzie idealnym towarzyszem podróży. Pierwszą partię spaliłam, niestety moja wielozadaniowość nie zdała egzaminu i jednoczesne pieczenie oraz prasowanie i czytanie gazety nie przyniosło dobrych skutków. Druga partia wyszła zaś bezbłędnie. Idealnie kruche, delikatne w smaku, pełne pestek dyni. Zjedzone zostały błyskawicznie, słyszałam tylko-czemu tak mało, chcemy więcej? Głupio było mi przyznać,że część wylądowała w śmietniku-uff, na szczęście nikt nie widział. Przyjęłam więc taktykę-no jakoś tak, zabrakło mi pestek, tak, brakło mi pestek. Koniecznie muszę zrobić powtórkę i tym razem siedzieć w kuchni i dzielnie towarzyszyć ciasteczkom w pieczeniu.

Składniki:
 Szklanka mąki żytniej 2000
5 łyżek pestek z dyni
4 łyżki płynnego miodu
75 g masła
1 duże jajko lub dwa małe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Suche składniki mieszam z sobą. Masło ucieram z miodem, dodaję jajko.  Łączę dwie masy i wyrabiam ciasto. Wałkuję masę przez papier do pieczenia-może się kleić, wałkuję niezbyt cienko. Wykrajam dowolne kształty- u mnie były to kwadraty. Ciasteczka wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekę około 15 minut. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

64 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.