Ciasta

Czekolada czuje miętę

1 Min. czytania

Pogoda zrobiła się naprawdę piękna. Zaczęłam więc marzyć. Marzyłam o połączeniu mięty i czekolady. Lodowym połączeniu oczywiście. Niestety moja alergia aktualna wygrywa, wieczny kaszel straszy sąsiadów,a  mnie odciąga od lodów. Bo a nuż jeszcze bardziej podrażnię sobie biedne gardziołko… Ale cóż, skoro już marzyć zaczęłam postanowiłam to marzenie jakoś urzeczywistnić. Wpadłam więc na pomysł czekoladowych babeczek z miętowo-czekoladowym kremem na bazie twarożku. I cóż,  okazało się,że marzyć warto. Babeczki przypominają mini murzynki, pachnące i mięciutkie. A krem? Połączenie orzeźwiającej mięty i gorzkiej czekolady kusi zmysły. Nieważne nawet,że to nie są lody. Ba, śmiem powiedzieć,że te babeczki są jeszcze lepsze.

Składniki:
Babeczki:
Masło-100 gramów
Kakao-3 łyżki
Mleko-pół szklanki
2 jajka
Mąka pszenna-250 gramów
Cukier-80 gramów
Proszek do pieczenia-łyżeczka
Ekstrakt z wanilii-parę kropli
Krem:
Mielony twaróg-250 gramów
Masło-40 gramów
Czekolada gorzka Goplana 60 % kakao-3/4 tabliczki
Miętowa herbatka-3 torebki
Cukier puder- około 6 łyżek
Świeża mięta
Ewentualnie barwnik spożywczy

W garnuszku roztapiam masło z łyżką wody i kakao. Dodaję mleko i chwilę studzę. Jajka ucieram z cukrem i wanilią. Dodaję maślaną masę i mieszam. W drugiej miseczce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewam płynną masę i delikatnie mieszam całość. Ciasto wylewam do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami w 3/4 wysokości i piekę około 18 minut w 180 stopniach.
Gdy babeczki się studzą szykuję krem. Zaparzam herbatki miętowe w małej filiżance,w  około w 50 ml wody. Zostawiam do naciągnięcia. Ucieram masło z twarogiem, dodaję 3-4 łyżki miętowej esencji(można dodać parę kropli zielonego barwnika) i dosypuję tyle cukru,by masa była kremowa. Siekam czekoladę i miętowe listki, łączę z kremem.
Babeczki smaruję miętowym kremem, posypuję odrobiną siekanej czekolady. Przed podaniem dobrze jest schłodzić babeczki w lodówce.

Z czekoladową nutą

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

61 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.