Ciasta

Straciatella. Kasza Manna. Biała Czekolada. Truskawki.

2 Min. czytania

Po powrocie z Litwy, nie, jeszcze po litewskiej stronie, owładnęła mnie jedna myśl-muszę zrobić ciasto z kremem z kaszy manny. Przepis dostałam od kuzynki Ausry. Ciasto szalenie mnie zaciekawiło, może nie tyle samo ciasto, które było po prostu czekoladowym ciastem, a krem. Jako,że do wszystkich kremów czuję dystans, poczekałam aż ciasta spróbuje moje rodzeństwo. Siostra uznała,że to wiejska bita śmietana, brat,że to śmietankowy twarożek. Cóż, musiałam sama wydać osąd, miałam w planie pół łyżeczki, skończyło się na dwóch kawałkach. Ten krem był z pieczonej kaszy manny. Obłędny, delikatny, rozpływający się w ustach. Zapragnęłam zrobić to ciasto najszybciej jak się da. Niestety kuzynkę pochłonęły rodzicielskie obowiązki, i dopiero niedawno dostałam przepis. Gdyby było po angielsku zrobiłabym je tego samego dnia, niestety przepis pochodził z kolekcji Ausry mamy, z braku czasu został zeskanowany z jej notatnika, po litewsku. Musiałam prosić o profesjonalne tłumaczenie babcię, ale okazało się,że umówienie się z własną babcią jest bardzo skomplikowane. W końcu udało mi się dostać na audiencję, przepis dostałam i go zamieniłam. W oryginale ciasto było czekoladowe, moje jest śmietankowe z kawałkami czekolady, istna straciatella. W oryginale krem był z malinami, mój jest z białą czekoladą i truskawkami. W oryginale polewa była z białej czekolady, moja jest mocno czekoladowa, wytrawna. Najważniejsze jednak został niezmienne-niebiański smak. To mój prezent dla siebie na dzień (dużego) dziecka.

Składniki:
Ciasto:
3 duże jajka
100 gram masła
Szklanka mleka
250 gramów mąki pszennej
6 łyżek tartej gorzkiej czekolady Goplana 60 %
4 łyżki cukru
Aromat śmietankowy
Proszek do pieczenia-łyżka
Bułka tarta i masło do formy
Krem:
2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki masła
70 gramów białej czekolady
10 truskawek
Ekstrakt z wanilii
Ganache:
70 gramów gorzkiej czekolady Goplana 60%
100 ml śmietanki 36%
30 gramów białej czekolady
Truskawki

Zaczynam do ciasta. Trę czekoladę na tarce. Ubijam jajka z cukrem i aromatem waniliowym-dla mnie krem jest wystarczająco słodki, wiec do ciasta dodałam mało cukru, można jednak zwiększyć tę ilość. Roztapiam masło, dolewam do niego mleko, i łączę z masą jajeczną. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, i dokładanie mieszam. Na koniec do ciasto dosypuję tartą czekoladę, bardzo delikatnie mieszam. Połowę porcji ciasta przelewam do formy-lepiej wybrać mniejszy model, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Piekę 10 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotowuję krem. Mleko gotuję razem z masłem i ekstraktem z wanilii. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaję kaszę i białą czekoladę, gotuję aż kasza będzie gęsta. Ciepłym krem smaruję ciasto, wykładam na niego truskawki, lekko wciskam je w krem. Na kaszę mannę wylewam resztę ciasta, piekę całość przez 30 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto stygnie szykuję ganache. Podgrzewam śmietankę, dzielę na dwie nierówne części. Do większej dodaję posiekaną gorzką czekoladę, do mniejszej białą. Mieszam aż czekolady się rozpuszczą. Ciasto smaruję ciemnym ganache, robię esy floresy z białego ganache, wierzch można dodatkowo udekorować truskawkami, które posmarowałam resztą ganache.

Z czekoladową nutą

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

66 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.