Śniadania na słono

Drożdżówka ze śliwkami na leniwy weekend

1 Min. czytania
Czymże byłby październikowy weekend bez zapachu drożdżowego placka ze śliwkami? Chyba najbardziej październikowe ciasto jakie znam. Owszem, nie jest to ciasto do zrobienia w 5 minut, raczej się nie nada w roli ekspresowego ciasta dla nieproszonych gości, albo w roli ciasta, które natychmiast ma zaspokoić apetyt na słodkości. Im więcej czasu damy drożdżówce, tym będzie smaczniejsza. Jeżeli jednak tak jak ja, mamy katar i weekend spędzamy w domu to śmiało możemy pokusić o przygotowanie drożdżowego placka. Taki kawałek po obiadowym rosole ma magiczne moce. Co prawda przeziębienie nie znika jak za pomocą czarodziejskiej różdżki, ale nie oszukujmy się, kiedy zje się solidny kawałek ciasta a na dodatek popije wszystko kakao od razu choruje się milej. Więc zabieramy się do zagniatania, ciasto na niedzielę czas szykować.


Składniki:
50 gramów drożdży
150 gramów masła
Szklanka mleka
500 gramów mąki
2 jajka
Pół szklanki cukru 
Skórka starta z jednej cytryny
Ekstrakt waniliowy
Około 15-18 śliwek
Cynamon-łyżeczka
Masło i bułka tarta do blachy

Kruszonka:
50 gramów masła
80 gramów mąki
1/3 szklanki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Szykuję zaczyn-do 4 łyżek letniego mleka dodaję pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i tyle samo mąki. Ucieram i zostawiam na kwadrans w ciepłym miejscu.
Roztapiam masło, dodaję do niego mleko. Do zaczynu dodaję resztę mąki, jajka, skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii i masę maślaną. Zagniatam ciasto,wyrabiam je aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je na minimum 45 minut w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość wykładam je na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Śliwki myję, kroję na połówki. Układam owoce na cieście, skórką do dołu, posypuję cynamonem. Zagniatam luźną kruszonkę i posypuję nią ciasto. Zostawiam drożdżówkę na pół godziny. Dobrze rozgrzewam piekarnik, piekę placek przez 35-40 minut w 175 stopniach.

Jesienne słodkości!

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.