
Szykuję zaczyn-do 4 łyżek letniego mleka dodaję pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i tyle samo mąki. Ucieram i zostawiam na kwadrans w ciepłym miejscu.
Roztapiam masło, dodaję do niego mleko. Do zaczynu dodaję resztę mąki, jajka, skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii i masę maślaną. Zagniatam ciasto,wyrabiam je aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je na minimum 45 minut w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość wykładam je na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Śliwki myję, kroję na połówki. Układam owoce na cieście, skórką do dołu, posypuję cynamonem. Zagniatam luźną kruszonkę i posypuję nią ciasto. Zostawiam drożdżówkę na pół godziny. Dobrze rozgrzewam piekarnik, piekę placek przez 35-40 minut w 175 stopniach.
Super drożdżóweczka. Na jesienne weekendy idealna 🙂
Z taką drożdżówką to można chorować 😀
Pyszności ^^
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
az mam ochotę na kawkę z ciache m^^
Oh, ale bym wpadła do Ciebie na taką drożdżóweczkę, pyszności:))
Nie przepadam za kruszonką, ale cała reszta bardzo mi się podooba, a ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych 😉
Nie przepadam za kruszonką, ale cała reszta bardzo mi się podooba, a ciasta ze śliwkami to jedne z moich ulubionych 😉
Kruszonka zdecydowanie jest najlepszą częścią ciasta:)
zapraszam:)
😉
można:)
😉
🙂
och, jak pysznie! wspaniała drożdżówka, no i te śliwki…
zdrowiej!!!
Uwielbiam placek drożdżowy z dodatkiem owoców, często też decyduję się na śliwki 🙂
Mmm wygląda przepysznie! Ja na weekend piekłam tylko szarlotkę 🙂
Ja bym tylko dodała cynamon do kruszonki, ale i tak musiało być pyszne!
Pycha ciasto, narobiłaś mi smaka
😉
Dałam tyle cynamonu do śliwek, że już nie dodawałam do kruszonki-mam w domu jedną osobę, co niezbyt lubi nadmiar cynamonu,czego nie potrafię zrozumieć:)
Szarlotka też pyszna:)
Drożdżowe najlepsze:)
😉
Też miałam zamiar taką robić, może w tym tygodniu mi się uda:)
Piękne drożdżówki, idealne do niedzielnej kawy 🙂
Uwielbiam takie slodkosci 😉
Pozdrawiam 😉
😉
😉
😉
do kawusi z bitą śmietanką:D
😉
Dziękuję za wizytę u mnie 🙂 Wpadam z rewizytą a tu co? drożdżowe ze śliwką – mniam – poproszę kawałek do kawusi na dobry początek dnia:)
😉
Mam ochotę na taki jesienny deserek z mleczkiem, choć nie wiem czy śliwka z mleczkiem to dobry pomysł :p
Same śliwki pewnie nie,ale jedna w cieście nie zaszkodzi:)
kooocham takie smaki <3 the best ever! 😉
🙂
Najlepsze na świecie jest drożdżowe!!!
Oj tak, takie ciasto do sama słodycz i przyjemność.
Przepadam za drożdżowymi ciastami, śliwki pasują tutaj doskonale 🙂
😉
😉
😉
Pysznie 🙂 Na drugie śniadanie, do kawy jak znalazł!
😉
nie ma nic lepszego od domowych drożdżówek 😀
Uwielbiam takie smaki. Śliwki i jabłka to dla mnie smaki jesieni 🙂
http://wet-streets.blogspot.com/
😉
😉
uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe czy drożdżówki, a najbardziej lubię kruszonkę, zawsze wyjadam 😉