Desery

Kakaowa babka z matchą

1 Min. czytania
Co byście powiedzieli by weekend rozpocząć razem z kawałkiem pysznego ciasta? Jeżeli myślicie podobnie, i do wieczornego relaksu chętnie byście zjedli coś pysznego to polecam wyjątkową babkę. Intensywnie kakaową, ale i bardzo orzeźwiającą, wszystko dzięki połączeniu kakao i matchy. Moja rodzina uznała,że to jedno z lepszych ciast jakie miała okazję jeść, a sami zobaczcie,że ten efekt można osiągnąć naprawdę niewielkim nakładem pracy. Ciasto robi się bardzo szybko, składniki są proste. No może poza Matchą, jej nie kupicie w małym osiedlowym sklepiku,ale warto ją mieć w kuchennej szafce, bo jej dodatek naprawdę odmienia smak wielu deserów. I zwykłej kakaowej babki. Wystarczy dodać dwie łyżki i już możecie zachwycać swoich gości. Nikt nie zgadnie,że ta wilgotna i smakowita babka powstaje w 10 minut. Moim skromnym zdaniem jest idealnym ciastem na ten weekend. Łączy bowiem wszystko to co uwielbiam w piątkowe wieczory, kubek herbaty i dawkę kakao.  Ten tydzień bardzo mnie wymęczył. Bardzo lubię swoją pracę, ale po tak ciężkim tygodniu z wielką przyjemnością witam piątek i zapowiedź dwóch wolnych dniu. Przy takim cieście miło się planuje wolny czas…..
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki


Składniki:
150 gramów masła
6 łyżek cukru
3 duże jajka
150 ml mleka
350 gramów mąki pszennej 750
Łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki herbaty Matcha
Parę kropli esencji waniliowej
Polewa:
25 gramów masła
2 łyżki mleka
4 łyżki kakao
Łyżka brązowego cukru
Dodatkowo masło i kasza manna do formy

Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję jajka-pojedynczo.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej. Następnie dodaję mleko i esencję waniliową. Dokładnie mieszam.
Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao, do drugiej Matchę.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, na przemian wylewam masę zieloną i kakaową. Ciasto piekę 45 minut w 185 stopniach-do suchego patyczka.
W rondelku podgrzewam masło z mlekiem i cukrem, dodaję kakao i energicznie mieszam. Polewą dekoruję ciasto.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

60 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.