Ciasta

Sernik z białą czekoladą i bakaliami

2 Min. czytania
Sernik. Ciasto idealne. Ciasto, które po prostu kocham miłością bezgraniczną. I chyba odwzajemnioną,bo nieskromnie mówiąc z każdym kolejnym sernikiem zbieram coraz więcej komplementów. Proponuję Wam byście Nowy Rok powitali z tym właśnie ciastem. W wersji z białą czekoladą i bakaliami. Jeżeli takim ciastem zaczyna się rok,to wiadomo,że będzie on wyjątkowo po prostu udany. Od paru lat na ten wyjątkowy dzień szykuję właśnie sernik. Samego Sylwestra nie obchodzę jakoś szczególnie. Jeżeli nie śpię to oglądam filmy, a po północy wychodzę na balkon obejrzeć pokaz fajerwerków. Jeżeli zaś śpię,to nie czuję żalu. Dużo większą uwagę przykładam do dnia następnego. 1 stycznia od wielu, wielu lat,spędzam z nosem przy radiu i słucham wyjątkowego Topu Wszech Czasów. Chociaż mogę sobie włączyć te piosenki dowolnego dnia, o dowolnej porze, to właśnie tego dnia czuję się jak dziecko, które dostało niezwykły prezent-możliwość posłuchania ukochanych piosenek i typowania która zajmie miejsca jak najbliżej podium. Do tego ten sernik. Sernik idealny. Przepyszny, kremowy, bardzo aksamitny, z wyraźnym smakiem białej czekolady. I do tego spora ilość bakalii. Sernik jest naprawdę prosty w przygotowaniu, warto tylko pamiętać by użyć dobrego twarogu i piec ciasto z naczyniem z wodą na spodzie piekarnika. Dzięki temu sernik wyjdzie na pewno wspaniały.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek,edycja sylwestrowa, bo sam sernik robi się naprawdę błyskawicznie.

                                         Życzę Wam Udanego i Pogodnego Nowego Roku. 

Składniki:

1,2 kg twarogu 3 krotnie zmielonego( u mnie wiejski twaróg)
6 dużych jajek
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania budyniu waniliowego
Mały kubeczek śmietany 12 %-250 gramów
Pół szklanki mieszanki keksowej
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru kokosowego

Dodatkowo bułka tarta i masło do formy
Czekoladowe ozdoby

W garnuszku topię białą czekoladę razem z masłem i mlekiem. Zostawiam do  przestudzenia.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem kokosowym na jasny krem. Gdy masa jest odpowiednio ukręcona dodaję partiami twaróg i dokładnie łączę go z masą jajeczną.

Do roztopionej czekolady dodaję proszek budyniowy, dokładnie mieszam,by nie było grudek,dodaję do sernika. Dolewam śmietanę, dodaję bakalie, delikatnie łączę składniki.
Ubijam na sztywno pianę z białek,dodaję do ciasta,mieszam masę.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dnie piekarnika umieszczam żaroodporne naczynie z wodą. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Sernik piekę 60 minut , następnie studzę i do całkowitego wystudzenia nie wyjmuję z piekarnika. Jak każdy sernik, najlepszy smak i konsystencję  zdobywa po nocy w lodówce.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.