I już,po 2016 roku. Pożegnaliśmy go. Ale,żeby nie było tak smutno, kolejny rok się zaczął. Mamy całkiem sporo czasu by mądrze go wykorzystać i spełniać swoje mniejsze i większe marzenia. Nie tylko te kulinarne,oczywiście.
W Nowy Rok warto wejść z pysznym śniadaniem do łóżka. Ja tak uczyniłam. Bardzo proste śniadanie, o wyjątkowo pysznym smaku. Ryż na mleku z dużą ilością migdałów i rodzynkami. Nie jest to typowy pudding, raczej coś pomiędzy budyniem a zupą. A smak? Genialny, po prostu genialny. Bardzo migdałowy, idealnie miękki ryż, naturalnie słodki. A jak pachnie obłędnie! Mojej mamie całość przypominała wigilijną zupę migdałową, którą szykowała moja babcia Jadzia. Na pewno będę szykować ten pyszny ryż jeszcze wiele, wiele razy.
Jak zwykle mijający weekend był za krótki. Albo po prostu był zbyt intensywny w wrażenia? Nie wiem, ale mam wrażenie,że dłuższy weekend powinien się pośpieszyć, tak o dzień, bądź dwa.
W Nowy Rok warto wejść z pysznym śniadaniem do łóżka. Ja tak uczyniłam. Bardzo proste śniadanie, o wyjątkowo pysznym smaku. Ryż na mleku z dużą ilością migdałów i rodzynkami. Nie jest to typowy pudding, raczej coś pomiędzy budyniem a zupą. A smak? Genialny, po prostu genialny. Bardzo migdałowy, idealnie miękki ryż, naturalnie słodki. A jak pachnie obłędnie! Mojej mamie całość przypominała wigilijną zupę migdałową, którą szykowała moja babcia Jadzia. Na pewno będę szykować ten pyszny ryż jeszcze wiele, wiele razy.
Jak zwykle mijający weekend był za krótki. Albo po prostu był zbyt intensywny w wrażenia? Nie wiem, ale mam wrażenie,że dłuższy weekend powinien się pośpieszyć, tak o dzień, bądź dwa.
Składniki:
100 gramów ryżu jaśminowego
3 łyżki płatków migdałowych
300 ml mleka
Duża garść rodzynek
Parę kropli olejku migdałowego
Szczypta cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych ucieram w moździerzu na mniejsze kawałki. Ryż zalewam mlekiem, dodaję migdały,olejek i przepłukane rodzynki. Gotuję,aż ryż będzie miękki,ale nie wchłonie całego płynu. Powinien mieć półpłynną konsystencję. Doprawiam cynamonem,. Podaję z resztą płatków. Taki ryż należy zjeść od razu po przygotowaniu, na ciepło.
🙂
🙂
🙂
🙂
ja zimą je lubię, bo rozgrzewają,bardzo smacznie 🙂
ale mi narobiłaś ochoty na takie pyszności! 🙂 Z wielka przyjemnością zjadłabym takie danie!
Wspaniałe ryżowe śniadanie!
Mi o wiele bardziej odpowiada niż owsianki…
Lubię tego typu jedzonka, są bardzo zdrowe i pożywne.
🙂
🙂
🙂