I już,po 2016 roku. Pożegnaliśmy go. Ale,żeby nie było tak smutno, kolejny rok się zaczął. Mamy całkiem sporo czasu by mądrze go wykorzystać i spełniać swoje mniejsze i większe marzenia. Nie tylko te kulinarne,oczywiście.
W Nowy Rok warto wejść z pysznym śniadaniem do łóżka. Ja tak uczyniłam. Bardzo proste śniadanie, o wyjątkowo pysznym smaku. Ryż na mleku z dużą ilością migdałów i rodzynkami. Nie jest to typowy pudding, raczej coś pomiędzy budyniem a zupą. A smak? Genialny, po prostu genialny. Bardzo migdałowy, idealnie miękki ryż, naturalnie słodki. A jak pachnie obłędnie! Mojej mamie całość przypominała wigilijną zupę migdałową, którą szykowała moja babcia Jadzia. Na pewno będę szykować ten pyszny ryż jeszcze wiele, wiele razy.
Jak zwykle mijający weekend był za krótki. Albo po prostu był zbyt intensywny w wrażenia? Nie wiem, ale mam wrażenie,że dłuższy weekend powinien się pośpieszyć, tak o dzień, bądź dwa.
W Nowy Rok warto wejść z pysznym śniadaniem do łóżka. Ja tak uczyniłam. Bardzo proste śniadanie, o wyjątkowo pysznym smaku. Ryż na mleku z dużą ilością migdałów i rodzynkami. Nie jest to typowy pudding, raczej coś pomiędzy budyniem a zupą. A smak? Genialny, po prostu genialny. Bardzo migdałowy, idealnie miękki ryż, naturalnie słodki. A jak pachnie obłędnie! Mojej mamie całość przypominała wigilijną zupę migdałową, którą szykowała moja babcia Jadzia. Na pewno będę szykować ten pyszny ryż jeszcze wiele, wiele razy.
Jak zwykle mijający weekend był za krótki. Albo po prostu był zbyt intensywny w wrażenia? Nie wiem, ale mam wrażenie,że dłuższy weekend powinien się pośpieszyć, tak o dzień, bądź dwa.
Składniki:
100 gramów ryżu jaśminowego
3 łyżki płatków migdałowych
300 ml mleka
Duża garść rodzynek
Parę kropli olejku migdałowego
Szczypta cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych ucieram w moździerzu na mniejsze kawałki. Ryż zalewam mlekiem, dodaję migdały,olejek i przepłukane rodzynki. Gotuję,aż ryż będzie miękki,ale nie wchłonie całego płynu. Powinien mieć półpłynną konsystencję. Doprawiam cynamonem,. Podaję z resztą płatków. Taki ryż należy zjeść od razu po przygotowaniu, na ciepło.
dla lubiących takie dania pomysł super;)
🙂
Pysznosci 😉
🙂
Bardzo dawno już nie jadłam takiego dania, ale nie wątpię, że pysznie smakuje 🙂
Mega pychotka <3 Ryż jaśminowy idealnie nadaje się do takich słodkich śniadań 😀
Jak dla mnie bez rodzynek i będzie idealnie! 🙂
Takie śniadanie to mi się podoba
Uwielbiam ryż na mleku, a z migdałami faktycznie przypomina wigilijną zupę migdałową 🙂
Pyszna propozycja 🙂 …ale dla mnie nie na śniadanie. Coś mi się poprzestawiało i zupy mleczne najbardziej smakują mi popołudniu/wieczorem.
Pozdrowionka serdeczne! Miłego wieczoru 🙂
na wieczór jak najbardziej,po mleku lepiej się śpi:)
🙂
🙂
można pominąć, najważniejsze są migdały 🙂
🙂
zdecydowanie, jest najlepszy:)
Nie ma to jak aromatycznie zacząć dzień 🙂 Pyszna "zupka" 🙂
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Pyszne i zdrowe śniadanie <3
Wszystkiego najlepszego w nowym roku 🙂
Pyszności. 🙂
🙂
dziękuję:)
🙂
Wygląda i brzmi bardzo apetycznie:-) Koniecznie muszę spróbować 🙂
😀
Uwielbiam takie śniadania: pyszne i pożywne <3
🙂
🙂
jak smakowicie i lekko wpadłaś w ten Nowy rok! super:)
Serdeczności! Życzę Ci kolejnego pięknego Roku!
Do Ciebie jak zawsze warto wpadać na śniadanie:)
bardzo fajne to śniadanie 🙂
mniam 🙂
Pozdrawiam
ryż na mleku kiedyś często gotowała nam mama, więc wyobrażam sobie smak tej migdałowej wersji…
🙂
🙂
🙂
🙂
Dziękuję 🙂
🙂
Niestety nie przepadam za tego typu śniadaniami 🙁 Szybko po nich robię się na nowo głodna.
Moje ulubione zdrowe i smaczne śniadanko 🙂
Na pewno pyszne! Zaciekawiłaś mnie tą wigilijną zupą migdałową 🙂
Zdrowe i smaczne śniadanko 🙂
Pyszne śniadanko, tak to można rozpoczynać rok 😀
Uwielbiam takie pyszności 🙂
Zapowiada się bardzo smacznie 😄
Mniam mniam. Człowiek czasami tęskni za takimi smakami. 🙂
🙂
😉
🙂