Ciasta

Sernik krówkowy

2 Min. czytania
I jak tam świąteczne przygotowania? Powiem szczerze, że chociaż te Święta uwielbiam, lubię atmosferę, zarówno tę przed i tę w trakcie, to kulinarnie bywa różnie. Nie lubię żurku. Nie lubię zresztą żadnych kwaśnych zup. Nie lubię świątecznego bigosu. Wiosną nie przepadam za nadmiarem sałatek w majonezie, a pasztet z dziczyzną chociaż wspaniały, bardziej smakuje mi zimą. Zostają mi więc jajka. I szpekuchy i kawałek ciasta. Na moim stole oczywiście pojawić się musi sernik. Dziś polecam przepis na sernik krówkowy. Ostrzegam, ten smak uzależniania. Jest słodko, kremowo, niezwykle przyjemnie. Wprost nie można się odkleić, jeden kawałek, drugi- o już zniknął, czas na trzeci… Nie sądziłam,że dodatek masy krówkowej aż tak może odmienić sernik. Ta wyjątkowa karmelowa słodycz jest po prostu uzależniająca. Ciasto ( i mam nadzieję jego twórczyni) zebrało masę komplementów. Testowali je ci co za deserami nie przepadają i wzięli dokładki. Czyli coś w nim jest. Może to dodatek jogurtu, który sprawia,że sernik jest niezwykle delikatny i kremowy? Myślę,że na świątecznym stole ten sernik będzie prezentował się po prostu idealnie. Polecam każdemu łakomczuchowi. Ja na samo wspomnienie znów mam chęć na wielką porcję…
A tymczasem cieszę się wolnymi dniami. Tak, mój świąteczny urlop rozciągnął się na 3 dni przed Świętami.  Pucuję, doglądam i denerwuję się ile jeszcze przede mną zadań. Nie wiem czemu dla świątecze tradycje są dla mnie wyjątkowo ważne. Uwielbiam je pielęgnować. Ja te generalne porządki. Albo długie gotowanie rzeczy, których i tak nie lubię. Ale za to jestem fanką tradycji,

Składniki:
1 kilogram twarogu śmietankowego wiejskiego 3 krotnie mielonego
1 puszka masy krówkowej
2 łyżki cukru kokosowego
4 duże jajka ( ja miałam podwójne)
1,5 paczki budyniu śmietankowego
300 gramów jogurtu naturalnego (rzadkiego)
Około 15 biszkoptów
Sezamki

Masło i bułka tarta do formy

Jajka ukręcam z cukrem na puch. Gdy masa jest jasna i delikatna, dodaję partiami twaróg. Robię to bardzo delikatnie. W jogurcie rozprowadzam budyń śmietankowy, łączę z masą, dokładnie mieszam by nie było grudek.

Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Ostrożnie przelewam masę sernikową-jest dość rzadka. Z wierzchu kładę łyżką masę krówkową. Sernik piekę przez 65-70 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika kładę -tradycyjnie, naczynie do zapiekania wypełnione wodą, dzięki temu sernik jest delikatny i nie pęka.

Studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach, po około 25 minutach rozprowadzam po wierzchu masę krówkową. Ciasto dekoruję sezamkami.
Do czasu podania trzymam w lodówce, najlepszy jest następnego dnia.

Moje rady
1. Oczywiście masę krówkową możecie przygotować sami z mleka skondensowanego. Ja jednak z braku czasu użyłam gotowej, i nie jest to wielki błąd. 
2. Na spód nie polecam herbatników, ani kruchego ciasta. Sernik przed pieczeniem jest dość płynny,a biszkopty wchłoną nadmiar wilgoci. Kruchy spód spektakularnie rozmięknie. 
3. Masę krówkową lepiej się rozprowadza gdy ciasto jest nie do końca wystudzone. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.