A tymczasem cieszę się wolnymi dniami. Tak, mój świąteczny urlop rozciągnął się na 3 dni przed Świętami. Pucuję, doglądam i denerwuję się ile jeszcze przede mną zadań. Nie wiem czemu dla świątecze tradycje są dla mnie wyjątkowo ważne. Uwielbiam je pielęgnować. Ja te generalne porządki. Albo długie gotowanie rzeczy, których i tak nie lubię. Ale za to jestem fanką tradycji,
Jajka ukręcam z cukrem na puch. Gdy masa jest jasna i delikatna, dodaję partiami twaróg. Robię to bardzo delikatnie. W jogurcie rozprowadzam budyń śmietankowy, łączę z masą, dokładnie mieszam by nie było grudek.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Ostrożnie przelewam masę sernikową-jest dość rzadka. Z wierzchu kładę łyżką masę krówkową. Sernik piekę przez 65-70 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika kładę -tradycyjnie, naczynie do zapiekania wypełnione wodą, dzięki temu sernik jest delikatny i nie pęka.
Studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach, po około 25 minutach rozprowadzam po wierzchu masę krówkową. Ciasto dekoruję sezamkami.
Do czasu podania trzymam w lodówce, najlepszy jest następnego dnia.
sernik to zdecydowanie pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole 🙂
🙂
a ja lubię żurek:) ale z jajkiem i kiełbasą białą:) innego nie jadam:D
ja nie mogę patrzeć nawet na żurek 😉
Sernik zawsze! Pycha!
Oj, karmel rzeczywiście uzależnia. Znam to uczucie. U mnie sernik też w świątecznych kulinarnych planach, ale na razie nie wiem jeszcze, który wariant wypieku wybrać.
Bardzo lubię 🙂
ulala.. jakie pyszności! Robiłam strasznie podobny kiedyś 🙂
ja tam przygotowań do świąt nie lubię, ale same święta i owszem 🙂
Bardzo słodko wygląda i na pewno można się uzależnić, zresztą sernikom nie da rady się oprzeć 😀 Pycha! <3
Wow! Ten sernik skradł moje serce 🙂 Takie smaki to moje ulubione 🙂
Nie przepadam za świętami, więc na te jakoś specjalnie nie czekam. A sernik wygląda super 😉
Uwielbiam ☺
Wszystko co z krówką – idealne dla mojego Taty!
😉
😉
😉
spróbuj koniecznie 😉
oj nie da 😉
😉
zawsze i wszędzie 😉
polecam krówkowy 😉
😉
sernik w takim wydaniu musi być pyszny 🙂
oj jest:)
Bardzo fajna propozycja sernika. Ma naprawdę pyszne składniki (wszystko co krówkowe uwielbiam). Chciałabym go spróbować 🙂 Nie znałam takiego przepisu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Uwielbiam serniki. A w święta na pewno się nim objem 🙂
Za kawałek takiego sernika dałybyśmy się pokroić 😀
Z chęcią spróbowałabym jak smakuje 🙂
🙂
🙂
🙂
:O
Kajmak/masę krówkową mogłabym jeść prosto z puszki i jak dekorowałam z bratem mazurki, to zawsze część magicznie wędrowała do naszych brzuszków 😀 Sernika krówkowego nie jadłam, ale jak się musi rozpływać w ustach…!
polecam Ci serdecznie, jak kochasz masę krówkową, to jest to ciasto dla Ciebie:)
każdy lubi co innego;)
Ja zdecydowanie wolę święta zimowe 😉 Jedzenie wielkanocne niespecjalnie kocham 😉 Tylko serniki, serniki, o tak. Twój – boski!
😉
mmmmmm…. rozkosz <3 kiedyś robiłam babkę z krówkami – uwielbiałam ją ale teraz niestety nie mam piekarnika
Wspaniały serniczek. Już kiedyś robiłam podobny. Pyszności 🙂
Ach, pyszności 😉 Muszę go kiedyś zrobić. Czy to na święta, czy potem.
polecam:)
😉
🙂
Nie jadłam jeszcze sernika krówkowego, ale czuję, że byłby to mój hit! U nas na Święta będzie mazurek kajmakowy i pascha, więc sernik będę musiała wypróbować dopiero za jakiś czas.
Ja w tym roku nie robię sernika, ale robi go moja siostra. I z tego co wiem robi go na ciemnym spodzie. Zawsze też dodajemy brzoskwinie, ale z krówką nie jadłam jeszcze:)
polecam 😉 mazurek kajmakowy był u mnie gościem przez parę dobrych lat 😉
polecam 😉
Dla mnie każdy sernik jest świetny 🙂
🙂
W moim domu króluje sernik z kruchym kakaowym ciastem – Twój z pewnością jest słodziutki 😀