Ciasta

Sernik z wiśniami

2 Min. czytania
Sernik. Moja wielka miłość, nie ma co udawać. Już tydzień temu za mną chodził. Był cierpliwy, niczym zakochany 14 latek. Nieco nieśmiały, ale jaki skuteczny. W końcu się doczekał, zaproszenie na spotkanie zostało przyjęte. Niczym pryszczata 13 latka z radością szykowałam się na spotkanie z moim wyśnionym sernikiem. Tym  razem z tęsknoty za letnimi miesiącami do ciasta dodałam wiśnie. Mała to była zmiana, bo przepis-na prośbę  mej mamy, był bardzo tradycyjny. Bez spodu, tradycyjnie 8 jajek, wiejski twaróg, i ten mały,acz znaczący dodatek. Wiśnie. Chociaż z kompotu, to przywołujące letnie wspomnienia. Sernik z wiśniami smakuje wybornie, wspaniale, po prostu idealnie. Owoce dodają subtelnej słodyczy, sok z wiśni zaś sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i jeszcze bardziej kremowe. Myślę,że ten sernik nie tylko będzie idealnym towarzyszem luźnych weekendów, ale również wspaniale będzie prezentował się na świątecznym stole. Delikatny, ale i ciężkawy. Konkretny sernik, na konkretny sernikowy głód. Ja dziś się nim zajadałam. Bo sobie na to zasłużyłam. Sobotę miałam pracującą. Wiosenne porządki w firmie poczynione. Miło się wróciło do domu, w taką piękną sobotę i mieć w zanadrzu kawałek takiego ciasta. Dobry sernik, odpędzi każde, dosłownie każde zmęczenie i wprowadzi w idealny nastrój.
Przepis dodaję do świątecznej edycji akcji Błyskawiczne Piątki

Składniki:

1 kg twarogu wiejskiego śmietankowego
8 jajek
8 łyżek cukru kokosowego
1,5 paczki budyniu waniliowego
Sok z połowy cytryny
200 gramów wiśni z kompotu

Dodatkowo :
Masło i bułka tarta do formy, szczypta soli

Żółtka oddzielam od białek, ukręcam je z cukrem do białości. Partiami dodaję twaróg- trzykrotnie zmielony. Kiedy masa jest idealnie połączona dodaję proszek budyniowy i sok z cytryny. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do sernikowej masy i łączę składniki.

Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam sernik do formy, na wierzchu układam odsączone wiśnie. Piekę ciasto przez 75 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika warto włożyć naczynie z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny i pięknie wyrośnie. Do całkowitego wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku, a potem chłodzę w lodówce do czasu podania.

Moje rady
Jeżeli lubicie serniki na spodzie, ten sernik możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta -najlepiej czekoladowego, albo  z pokruszonych kakaowych herbatników.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

62 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.