Przepis dodaję do świątecznej edycji akcji Błyskawiczne Piątki
Żółtka oddzielam od białek, ukręcam je z cukrem do białości. Partiami dodaję twaróg- trzykrotnie zmielony. Kiedy masa jest idealnie połączona dodaję proszek budyniowy i sok z cytryny. Ubijam białka na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do sernikowej masy i łączę składniki.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam sernik do formy, na wierzchu układam odsączone wiśnie. Piekę ciasto przez 75 minut w 190 stopniach. Na dnie piekarnika warto włożyć naczynie z wodą, dzięki temu sernik będzie wilgotny i pięknie wyrośnie. Do całkowitego wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku, a potem chłodzę w lodówce do czasu podania.
Moje rady
Jeżeli lubicie serniki na spodzie, ten sernik możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta -najlepiej czekoladowego, albo z pokruszonych kakaowych herbatników.
cmok:* 🙂
Ostatnio robiłam wersję fit ale była pyszna 🙂
🙂
🙂
Mój ulubiony sernik 😉
Nigdy nie jadłam sernika z wiśniami,ale wygląda apetycznie ❣
Wygląda bajecznie! 🙂
Wygląda cudownie 🙂
😉
polecam:)
dziękuję 🙂
dziękuję:)