Vege

Lekka sałatka na śniadanie z wędzonym serem

2 Min. czytania
Wakacje. Nawet te najlepsze, najwspanialsze, najbardziej idealne, najpiękniejsze pogodowo mają tę jedną wadę – lubią się kończyć. Kiedy byłam uczennicą, to zawsze w tym tygodniu, w ostatnim tygodniu wakacji, przeżywałam prawdziwy dramat. Jak to już? Miało być dwa miesiące, a nie tydzień ledwo. Znów kierat, szkoła, lekcje, obowiązki, poranne wstawanie i pęd ku szkole? Nie, nie i jeszcze raz nie. Potem było trochę lepiej, studenckie wakacje trwały miesiąc dłużej. Pod warunkiem, że zdało się letnią sesję w terminie i nie miało się nad głową widma poprawki i nauki. No i stresu. Jeżeli to nie występowało ( a u mnie tak było) wakacje trwały i cały wrzesień. A jak zaczynał się rok akademicki to było już tak nijako na zewnątrz, że wizja spędzenia paru miesięcy w ciepłych salach wykładowych taką złą nie była. Teraz moje wakacje to marny urlop. W tym roku rozbity na trzy części. Najpierw dwa dni i wyjazd na koncert, potem 8 dni wyjazdu do mojego uzdrowiska, a potem 4 dni w Kazimierzu. Było naprawdę wspaniale. Ale nie będę ukrywać, wspominając swoje przeszłe wakacje, te studenckie i te szkolne, i mam niedosyt. Eh, kiedy człowiek był młodszy dorosłość wydawała mu się taka kusząca. A teraz proszę, najchętniej znów przeniósłby się we wspaniałe lata, te szkolne. Co z tego, że lekcje niezrozumiałej chemii, prace domowe, które nie miały końca i sprawdziany. Znów chciałabym bym mieć tyle wakacji!
Zostawmy wakacyjne/powakacyjne rozważania. Skupmy się na śniadaniu. Dziś proponuję lekką, ale i sycącą sałatkę, którą przygotowałam sobie ostatnio do pracy. Kilka zwykłych składników i bardzo przyjemny ( smakowo) efekt. Czasem niewiele trzeba, by zwykłe śniadanie w pracy zamienić w całkiem konkretną ucztę. Ser, idealnie pokrojony w krajalnicy, grzanki, warzywa i wyrazisty sos. Więcej nie trzeba!

Składniki:

2 kromki chleba żytniego
2 plastry wędzonego żółtego sera
Kilka liści lodowej sałaty
Pół pomidora
Garść szczypiorku
Olej lniany
Wędzona papryka
Pieprz
Chleb opiekam w tosterze ( albo na suchej patelni), dzielę na mniejsze kawałki. 
Ser kroję w grubsze kawałki. Warzywa myję i kroję. 
W miseczce układam warzywa, dodaję ser i grzanki. Olej lniany łączę z papryką i pieprzem, polewam sosem sałatkę. 
Moje rady:
Jeżeli sałatkę zabieracie do pracy, osobno zapakujcie grzanki i dodajcie bezpośrednio przed jedzeniem. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.