Vege

Jajka na grzankach

1 Min. czytania
W sobotę zarządziłam wielkie sprzątanie. Oczywiście udało mi się zrobić tylko połowę tego co planowałam. Bo jakoś za szybko skończył się dzień. Zdecydowanie za szybko. Udało mi się tylko wyskoczyć na rynek i na mały, bo 30 minutowy spacer. Uznałam jednak, że odbiję sobie to w niedzielę. Pogoda piękna, słońce, ciepło, ale nie upalnie, zaplanowałam trasę na mój spacer, nawet zestaw piosenek na ten moment miałam w głowie. I bach. Niedziela powitała mnie okropną burzą. Od 6 na ulicę wylewało się wiadro za wiadro, a niebo co chwilę przeszywały błyskawice i grzmoty. Zamiast więc dnia spędzonego poza domem, w zieleni i pełnego spacerowej aktywności kwitłam  jak plankton w środku. To, że czerwiec i lipiec były fatalne, to przyjęłam do wiadomości. To, że sierpień był taki sobie, ok. Ale nie podejrzewałam losu o taką wyrafinowaną perfidię i sprowadzanie na ostatnią niedzielę sierpnia pogodowej katastrofy w postaci szarości,deszczu i chłodu. Nie tak się matko naturo umawialiśmy!
Wiadomo, takiego dnia, takiego ranka, nie sposób zacząć inaczej niż od solidnego i leniwego śniadania. Jako, że ostatnio kupiłam trochę za dużo chleba, zostało mi pół bochenka 3 dniowego pieczywa. Pierwsza myśl – tosty francuskie. Do tego owoce, miód, może czekolada? Wiecie- a zdarza się to bardzo rzadko, nie miałam ochoty na słodkie śniadanie. Moje ciało i dusza wołały – daj nam coś konkretnego. Prośbę więc spełniłam i tak oto przygotowałam jajka na grzankach. Szalenie proste danie, w sam raz na śniadanie. Ale sprawdzi się też na bardzo szybki obiad, w wyjątkowo zabiegany dzień.


Składniki:
2 jajka
2 kromki czerstwego pieczywa
Świeżo mielony pieprz
Szczypta soli
1 ząbek czosnku
Szczypiorek
Łyżka masła klarowanego

Chleb kroję w kostkę. Rozgrzewam masło, drobno siekam czosnek i chwilę podsmażam, dodaję kromeczki chleba i podsmażam po minucie z każdej strony. Na grzanki wbijam jajka, posypuję solą i pieprzem, dodaję szczypiorek. Smażę około 2 minut. Jeżeli lubicie bardziej ścięte żółtko, smażcie minutę dłużej.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.