Desery

Babka chałwowo-orzechowa

1 Min. czytania
Zbliżają się Święta, czas więc pomyśleć o świątecznej babce. Postanowiłam polecić Wam wyjątkowo prosty wypiek, ale o wspaniałym smaku. Chałwa i orzechy… Ten duet jest po prostu niezwykły. Sama się sobie dziwię, że jeszcze nigdy nie połączyłam tych dwóch składników! Bo pasują do siebie idealnie. Ta babka zaskakuje. Jest bardzo orzechowa, intensywna w smaku. A podpieczona chałwa jest po prostu genialna, lekko roztopiona, kremowa, nadaje ciastu cudowną delikatność i wyjątkowy aromat. Najlepsze jest to, że taką babkę można upiec w kwadrans, robi wielkie wrażenie, a pracy przy niej niewiele. Samo ciasto również zasługuje na uwagę, jest mięciutkie, ładnie rośnie i nie ma zakalca. Nie trzeba się specjalnie przygotowywać i męczyć. Ta babka zrobi wrażenie i nie zabierze za  wiele cennego czasu. Od święta, i tak po prostu, dla samego siebie. Zauważyłam, że bardzo lubi towarzystwo książek i dobrej herbaty. Aż za bardzo! Ale to dopiero wieczorem, świąteczne porządki część druga. To plan na cały weekend.
Przepis z bloga Moje Wypieki


Składniki:

3 jajka
150 gramów masła
5 łyżek cukru kokosowego
300 gramów mąki pszennej
1 duża łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %
3/4 szklanki orzechów włoskich
150 gramów chałwy
1 łyżka cynamonu
Ekstrakt waniliowy
Bułka tarta i masło do formy

Siekam orzechy. Chałwę kroję w kostkę.
W rondelku z grubym dnem roztapiam 50 gramów masła, ma przybrać mocno brązowy kolor, dodaję orzechy i cynamon. Smażę około 5 minut, odstawiam na bok.
Masło ucieram z wanilią i 4 łyżkami cukru. Następnie dodaję jajka i  śmietanę, dalej ucieram. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą. Dokładnie mieszam.

Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam połowę masy do formy. Na wierzchu wykładam połowę porcji orzechów, i posypuję całość kosteczkami chałwy. Przykrywam resztą masy. Do pozostałych orzechów dodaję łyżkę cukru i posypuję wierzch maślanymi orzechami.
Babkę piekę 40-45 minut w 185 stopniach ( ja używałam teromobiegu). Ciasto wyjmuję z formy i kroję, dopiero po pełnym wystudzeniu.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.