Obiady

Zapiekane puree z brukselką

1 Min. czytania
Ciągle się ostatnio zastanawiam -gdzie ta zima? Czy śnieg i mróz, to już moje dziecięce wspomnienia? Pamiętam te zaspy, mroźne spacery do szkoły, kiedy wystające spod czapki włosy natychmiast robiły się białe. Ten czas kiedy kiedy było biało, pięknie i radośnie. Teraz jest szaro i nijako. Nie lubię takiej zimy. Wiem, że gdzieś tam w górach leży śnieg, ale zdjęcia nie zastąpią mi zimy na żywo. No cóż, pozostaje mi marudzić i narzekać. Albo i skończyć narzekanie. Zapraszam na bardzo szybki obiad. Puree i brukselka, a to wszystko posypane serem. Takie proste, zimowe danie. Jest pysznie, kremowo, serowo, i tak szybko i tak prosto! Oczywiście milej by się jadło taką zapiekankę mając za oknem, połacie śniegu, ale już koniec narzekania! Jemy, gotujemy i cieszymy tym co mamy.
Składniki:
5 sporych ziemniaków
5 łyżek mleka
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki masła plus łyżeczka
Kilka sporych brukselek 
2 łyżki sera Pecorino 
Gałka muszkatołowa
Biały Pieprz
Sól
Ziemniaki obieram, kroję w kawałki, gotuję z czosnkiem do miękkości, na ostatnie 5 minut dodaję brukselkę.  Odcedzam, brukselkę wyjmuję.  
Do ziemniaków dodaję mleko i masło- 2 łyżki, ubijam je na gładkie puree. Doprawiam solą, pieprzem i gałką. 
Naczynie do zapiekania smaruję masłem. Wykładam puree, wciskam w nie brukselkę, posypuję serem. Danie zapiekam 25 minut w 185 stopniach. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

52 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.