Ciasta

Drożdżówka sopocka

1 Min. czytania
Tego dnia miałam w planach zupełnie inny deser. Miały być babeczki. Ale kiedy rano weszłam do piekarni i zobaczyłam dwa rzędy sopockich drożdżówek, po prostu widziałam jak się te drożdżowe ciasto do mnie uśmiecha! I błyskawicznie zmieniłam plany. Kupiłam drożdże, masło, nastawiłam zaczyn, a potem tylko pozostało mi czekanie… No dobrze, czym jest ta drożdżówka sopocka? To bardzo proste ciasto. Drożdżowe  z kruszonką. Lekkie i puszyste, delikatne. Bez zbędnych dodatków. Wręcz śniadaniowe. Idealnie pasujące do kubka gorącego kakao. Cudownie mięciutkie, smakujące domowo i rozkosznie. Po prostu drożdżówka idealna! Takie ciasto to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Do tego jest banalna w przygotowaniu i po prostu nie macie żadnych wymówek by jej nie upiec. Czasem fajnie jest zmienić kulinarny plan. A co u Was dziś słodkiego w piekarniku?

Składniki:
3 duże jajka
25 gramów świeżych drożdży
400 gramów mąki
200 ml mleka
150 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
Dwie duże garście owoców kandyzowanych ( mieszanka keksowa)

Kruszonka:
80 gramów masła
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
100 gramów mąki

Dodatkowo:
Cukier puder

Drożdże rozcieram z łyżką cukru, 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiam na kwadrans.

W międzyczasie topię masło, dolewam do niego mleko. Studzę przez kilka minut. Do miski wsypuję mąkę z cukrem i bakaliami, dolewam mleczną mieszankę, wbijam jajka, a na samym końcu zaczyn. Całość wyrabiam przez około 7-8 minut. Ciasto będzie dość luźne, może dalej kleić się do rąk, ale takie właśnie ma być. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam ciasto na godzinę by podwoiło objętość.
W międzyczasie z podanych składników szykuję kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję kruszonką, odstawiam na pół godziny, w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Placek piekę 35-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.