Vege

Dorsz pod kruszonką

1 Min. czytania
Kto z nas nie lubi chrupiącej ryby? Ryby w pysznej panierce? Chyba każdy. Do tego frytki, i można oszaleć ze szczęścia.Ja bardzo lubię zestawienie. Przyznaję, że chociaż lubię ryby w panierce, to ich smażenie zawsze było dla mnie swoistym wyzwaniem. Panierka odpadała od ryby i jadłam ją osobno,  a rybę osobno. No cóż, postanowiłam dostosować się do swoich możliwości i zrobić chrupiącą rybę na miarę swoich możliwości. Nie jestem niestety moim wujkiem Januszem. Wujek Janusz miał stawy rybne i hodował pstrągi. I w swojej smażalni potrafił z ryby zrobić cudowne danie! Jego pstrąg w magiczny sposób nie miał ości, za to świeży smak ryby uzupełniała niezwykle chrupiąca panierka. Wujek robił najlepsze ryby pod słońcem! Ja chcąc zjeść chrupiącą rybkę,zrobiłam dorsza z pyszną chrupiącą, ziołową kruszonką. Spróbujcie i Wy! Wystarczy mieć rybę, pasuje tutaj każdy rodzaj ryby, a resztę składników z pewnością macie w w kuchennych szafkach.


Składniki:
4 polędwiczki z dorsza ( świeże, bądź mrożone)
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
Łyżka suszonej pietruszki i koperku
Połówka cytryny
Świeżo mielony pieprz
Świeżo mielona sól himalajska
Polędwiczki myję ( mrożone wcześniej rozmrażam).
Ścieram skórkę z cytryny, rybę nacieram solą i pieprzem, oraz posypuję skórką z cytryny.
Topię 2 łyżki masła, dodaję zioła i bułkę tartą, mieszam. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku polędwiczki równomiernie rozkładam po łyżce kruszonki. Resztę masło drobno siekam  i posypuję kruszonkę. Rybę zapiekam  25 minut w 185 stopniach.
Podaję na gorąco, najlepiej smakuje z frytkami i sałatą. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.