Kiedyś naprawdę bałam się ciasta jogurtowego. No cóż, bywało, że zamiast pysznego placka, powstawał zakalec. I co prawda moja siostra kocha zakalce, to jednak reszta rodziny kręciła nosem. Ja też niezbyt lubiłam te zakalce, kwestia gustu. Ale w końcu zrobiłam idealne jogurtowe. Puszyste, lekkie, malinowe z dużą ilością kruszonki. Poprawia humor. Co prawda dopiero październik, ale pogoda iście listopadowa. Pada, a raczej leje. Wieje,a raczej mamy sztorm i jest szaro. Zaprosiłam czapkę, szalik i rękawiczki do współpracy. Z pogodą nie ma żartów. Na takie markotne jesienne dni pełne słoty, kawałek ciasta, dobra herbata i miła książka zdecydowanie są wskazane. Trzymajmy się ciepło, zdrowo i smacznie!
Składniki:
150 gramów jogurtu naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
300 gramów mąki pszennej
3 duże jajka
100 gramów cukru
Skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście malin
Kruszonka:
50 gramów masła
30 gramów cukru
80 gramów mąki pszennej
Dodatkowo:
Cukier puder
Jogurt i jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem.
W misce ubijam jajka z cukrem na jasny krem, dodaję olej i jogurt, dokładnie łączę składniki. Do płynnych składników dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę z cytryny. Delikatnie mieszam.
Przepłukuję maliny.
Z podanych składników zagniatam luźną kruszonkę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto. Z wierzchu wciskam maliny. Posypuję kruszonką. Placem piekę 55-60 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Cudny!
😉
Pobawie sie w plagiat
Mam ochote na tocudo Lena
Dawno nie jadłam takiego placka. Pychota.
Pięknie wygląda tak ładnie wyrośnięty, a z kruszonką to prawdziwa pychotka 🙂
Próbuj!
🙂
Dziękuję!
omom ale pychota;)
😉
Ależ to apetycznie wygląda! <3
dziękuję!
Kruszonka chyba najlepsza 😉
ślinię się do monitora:D
malinowy deser to dla mnie strzał w dziesiątkę! Uwielbiam wszelki połączenie z malinami
🙂
🙂
Cześć. Mam pytanko o karmel, ten do lizaków, gdzieś pisałaś o tym. Co robić, aby masa nie była klejąca?
Dziękuję za przepis, muszę wypróbować.
Pozdrawiam!
nigdy nie robiłam lizaków 😉
😉
uwielbiam takie placki:)
Cudowny i pyszny. Kocham takie domowe wypieki.
;0
Jak na razie tylko raz robiłam ciasto jogurtowe, ale było bardzo smaczne 🙂
takie ciasto to coś dla mnie