Vege

Makaron z sosem pieczarkowym

1 Min. czytania

Ten czas grudniowy jest piękny, ale wyjątkowo zabiegany. Nie zawsze mamy by szykować wymyślne i czasochłonne obiady. W taki właśnie dzień powstał  ten makaron. Niesamowicie prosty, a przy tym bardzo smaczny. U  mnie takim szalonym dniem była sobota. Porządki przedświąteczne trwały od samego rana, do wieczora. Wiele się działo, bo w wiele kątów zajrzałam pierwszy raz od przeprowadzki. Ale było warto trochę się pomęczyć. W odświeżonym wnętrzu, choinka wygląda iście magicznie!


Składniki:
250 gramów makaronu ( u mnie resztki penne i świderków)
10 pieczarek
150 ml śmietany 18 %
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego Parmezanu
Świeżo mielony pieprz
Sól
Gotuję makaron al dente. 
Pieczarki przepłukuję, dokładnie osuszam. Kroję w półplasterki. Siekam drobniutko czosnek z cebulką, podsmażam na klarowanym maśle 2 minuty, dodaję pieczarki. Smażę 5-6 minut, doprawiam i zalewam śmietaną i podgrzewam 3 minut. Makaron wykładam na talerz, polewam sosem i posypuję serem. Warto posypać świeżo mielonym pieprzem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.