Ciasta

Sernik cytrynowy z białą czekoladą

1 Min. czytania

 Sernik. Dla mnie to poezja smaku. Tym razem wersja z cytryną i białą czekoladą. Pomieszanie kwaśnego i słodkiego. Taki sernik na dobry weekend, dobry tydzień , na pocieszenie. A ma mnie on z czego pocieszać. W tym tygodniu mam wrażenie, że brakuje mi czasu na życie. Praca, a jak tylko wyjdę, zasiadam do zdalnej nauki. Studia, niby zaoczne, a jednak w tym tygodniu zajęcia mam w tygodniu. Dobrze, że chociaż po pracy. Aczkolwiek wracam do życia o 20. A wiadomo, to już koniec dnia. Szybko lecę do kuchni, nadrabiam braki w ilości spożytych kalorii, szybko biorę kąpiel, chwila z jogą, kwadrans z książką, sprzątanie podczas mycia zębów, i nauka. W niedzielę mam już 1 egzamin! Co za tempo! A czemu jeszcze potrzebuję pocieszenia? Mój ukochany pluszowy przyjaciel, słodki kociak uciekł i zaginął. Szukamy naszego księcia i liczymy, że wróci bezpiecznie do domku. Ach, słodkości mi trzeba!

 

Składniki:

1,2  kg twarogu sernikowego

5 sporych jajek

1 duża cytryna

50 gramów białej czekolady

2 paczki budyniu śmietankowego

80 gramów cukru

Łyżeczka pasty waniliowej

50 gramów gorzkiej czekolady

2 łyżki wiórków kokosowych


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Czekoladę topię na parze, studzę.

Z cytryny ścieram skórkę, wyciskam sok.

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. W dużej misie ucieram żółtka z cukrem i wanilią, na jasny krem. Następnie partiami dodaję twaróg i czekoladę. Dosypuję budynie w proszku, dodaję sok i skórkę z cytryny, miksuję. Na końcu dodaję pianę, mieszam bardzo delikatnie, aby nie naruszyć struktury piany. 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, na dnie kładę naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piekę 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszam moc do 165 i piekę ciasto 65 minut. Po upieczeniu studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Czekoladę roztapiam, polewam nią wierzch ostudzonego ciasta, posypuję wiórkami, przed podaniem dobrze jest chłodzić przez noc w lodówce.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.