Ciasta

Ciasto czekoladowe z jabłkami

1 Min. czytania

Nadchodzi weekend, a wraz z nim dylemat- jakie ciacho upiec tym razem? Ja dylematu nie mam, mąż wymusił powtórkę tego ciasta. Tak prostego, a tak pysznego! Po prostu, jabłka i kakao. Kilka innych składników i prosty placek gotowy. Leciutki jak chmurka, mocno jabłkowym, intensywnie kakaowy. A co najważniejsze, jest banalnie wręcz prosty. Całe przygotowanie trwa tyle czasu, ile nagrzanie piekarnika. Dlatego też, umilicie nim sobie weekend, bez zbędnej pracy i bez zbędnego zamieszania. Wystarczy jedna miska, kilka podstawowych składników i wspaniałe ciasto do sobotniej kawy już gotowe. Bardziej prosto być nie może.  Ostatnio mam wielką ochotę na takie proste, prawdziwie domowe wypieki. Jak najprostsze, tak by się nie zmęczyć, ale by móc popołudniem cieszyć się wyjątkowym smakiem. Zapach podczas pieczenia koi nerwy, koi duszę i mam wrażenie uspokaja. Nie wiem czy to cynamon, czy to może zasługa kakao, a może to ta szczypta miłości, którą dodaję do każdego wypieku?

 

Składniki:

3 jabłka ( najlepiej Szara Reneta)

3 jajka

1,5 szklanki mąki

Pół szklanki cukru trzcinowego

2 pełne łyżki kakao

3/4 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa:

3 łyżki masła

2 łyżki wody

2 łyżki erytrytolu

2 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Jabłka myję, obieram, kroję w drobną kostkę. 

Ubijam jajka z cukrem na jasny krem. Dodaję olej i dalej miksuję. Teraz czas przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaję do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników.  Do masy dodaję jabłka i cynamon, mieszam z ciastem.

Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto, wyrównuję. Placek piekę 40 minut, do suchego patyczka. Studzę. 

W małym garnuszku podgrzewam masło  z wodą i cukrem, dodaję kakao, ciągle mieszam. Kiedy polewa się zagotuję, polewam nią ciasto. Dodatkowo można posypać wypiek cukrem pudrem.

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.