Desery

Puchate rogaliki drożdżowe

2 Min. czytania

 I jak Wasz weekend minął? Mój był naprawdę majowy, pełen przyjacielskich spotkań w ogrodzie. Uwielbiam ten czas kiedy wszystko kwitnie, a ja mogę rozkoszować się leniwym popołudniem. W sobotę wybraliśmy się z przyjaciółmi na długi, długi spacer. Szliśmy bardzo powoli, bo przyjaciele od dwóch tygodni są posiadaczami psiaka, malutkiego Flokiego, który jest taki ciekawski, że co chwilę stawał zafascynowany kolejną trawką, papierkiem czy kwiatkiem. Wiedziałam, że spacer będzie długi i dlatego solidnie się przygotowałam, zabrałam ze sobą całe pudełko rogalików. Drożdżowych, puchatych, mięciutkich z jabłkowym nadzieniem. Rogaliki nie są zbyt słodkie, dlatego są idealne na drugie śniadanie. A już w ogóle są najlepsze, jeżeli chodzi o długie spacery. Szybko dodają sił, i cudownie integrują uczestników wycieczki. Błyskawicznie zniknęły, a to chyba najlepsza rekomendacja. Uwielbiam takie drożdżowe wypieki, praca z ciastem drożdżowym to dla mnie wspaniała zabawa. Uwielbiam ten zapach, jaki roznosi się podczas pieczenia. Tak pachnie dom…. Łapcie przepis i od razu zróbcie podwójną porcję, bo rogaliki znikają raz i dwa. Są naprawdę idealne, a najlepiej smakują na łonie natury, w gronie przyjaciół. 

Składniki:

2 duże jajka

15 łyżek marmolady jabłkowej

20 dg drożdży

450 gramów mąki pszennej

300 ml mleka

100 gramów masła

4 łyżki cukru pudru

Szczypta soli

Cukier puder do posypania rogalików

Drożdże rozcieram z łyżką mąki, cukru i mleka. W odstawiam w ciepłe miejsce na kwadrans.

Oddzielam białka od żółtek.

Roztapiam masło, dolewam mleko ( zostawiam 2 łyżki)

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól, rozczyn, żółtka oraz maślaną masę. Dokładnie wyrabiam gładkie ciasto, nie może kleić się do rąk, powinno dać się bez problemu uformować w kulę. Przykrywam ciasto ściereczką, i zostawiam na godzinę w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. 

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielę je na 3 części, wałkuję na koło, które dzielę na 8 części. Na każdym trójkącie ciasta wykładam pół łyżki marmolady, zwijam  rogaliki. 

Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni.

Rogaliki przekładam na blachę do pieczenia, na kwadrans. Białka mieszam z mlekiem, smaruję rogaliki mieszanką. Rogaliki piekę 23-25 minut, do zarumienienia. Lekko ostudzone posypuję cukrem pudrem. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.