Vege

Bulgur z tofu i warzywami

2 Min. czytania

To u mnie standard. Taki od zawsze, kiedy byłam młodzieżową studentką, w czasie sesji najczęściej musiałam pilnie porządkować pokój. Tak i teraz, szukam nowych przepisów, byleby tylko uniknąć długiego siedzenia nad książkami. Wiadomo, uczę się, naprawdę się uczę. Ale jednak chwila w kuchni, zamienia się w dłuższą chwilę. Bo kusi nowy przepis, nowy pomysł na obiad. Tym razem miało być lekko, kolorowo i bardzo zdrowo. Wyszedł mi wegański obiad doskonały. Sycący, pyszny i aromatyczny. I oczywiście niesamowicie prosty. Bardzo lubię różne kasze, w tej potrawie użyłam Bulguru, głównie z powodu szybkiego i prostego przygotowania. Wystarczy 10 minut i kasza gotowa. Ważne dla wszystkich uczących się, ta kasza to dobre źródło magnezu i witamin z grupy B. Dzięki tem żadna sesja nie będzie nam straszna. A dodatkowo to naprawdę bogactwo błonnika, więc unikamy podjadania nad dodatkami. Także sami widzicie, kiedy robiłam to danie, to naprawdę dbałam o zdanie egzaminów.  Wszystko idealnie się łączyło, i w smaku tego dania, jak i w składnikach, które wspierają moje naukowe zmagania. Łapcie przepis i gotujcie to pyszne i proste danie. Śmiało zróbcie go więcej, będzie świetne na lunch do pracy. Na zimno też jest pycha! Wniosek jest prosty, musicie spróbować. 

Składniki:

100 gramów kaszy bulgur

100 gramów Tofu

1 cukinia

1 duża czerwona papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

3 garście  posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki sosu sojowego

Pół papryczki chilli

Sól

Pieprz

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale o 2 minuty krócej niż zaleca producent. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać kaszę w lodówce. 

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski. Dodaję 2 łyżki oliwy, sos sojowy, oregano i paprykę. Mieszam i odstawiam na minimum 20 minut. 

Cukinię obieram i kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka, czosnek drobno siekam. Paprykę kroję w średniej wielkości kostkę, a papryczkę w malutką kosteczkę. 

Rozgrzewam olej, podsmażam czosnek i cebulkę przez 2 minuty. Dodaję tofu, i ostrą papryczkę, smażę minutę. Następnie dodaję cukinię i paprykę, doprawiam solidnie solą i pieprzem, smażę razem 5 minut. Teraz dodaję kaszę i mieszając wszystko, smażę razem 3 minuty. 

Przed podaniem danie posypuję natką pietruszki. 

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.