Śniadania na słono

Domowe pesto na śniadanie. Rogaliki z pesto i mozzarellą.

1 Min. czytania

 Dziś zapraszam Was na śniadanie. I tak trochę do mojego ogródka. Wiecie, pandemia pokazała mi, że najważniejsza jest ta przestrzeń osobista za oknem. Taka, której żadna obostrzenia nie zamkną. To coś co daje mi oddech. Takie miejsce, gdzie wypiję kawę w otoczeniu kwiatów. Gdzie przeczytam na trawie książkę. I co najważniejsze, takie miejsce, skąd mogę brać zioła i maliny. I kiedy miałam do wyboru, większe o 20 metrów mieszkanie z tarasem, albo mniejsze, ale z 60 metrowym ogródkiem, wybrałam ogródek. I kocham go. Tak samo jak moje wszystkie zioła, które w tym roku, rosną jak szalone. Niesamowicie obrosła mi pietruszka, kolendra i bazylia. I właśnie będzie o bazylii. Wstałam wcześnie rano, mąż jeszcze spał, ale koty chciały już jeść. Cóż, podałam kociakom tuńczykowe fileciki, zrobiłam sobie kubek kawy i zaczęłam dumać, co tu podać na  śniadanie. Rzut oka na ogródek, po ostatnich deszczach bazylia, aż prosiła- zerwij mnie. Szybko spełniłam jej marzenie, i zrobiłam pesto. Domowe, proste, ze składników, które miałam pod ręką. Niedzielny poranek, to nie jest bowiem najlepsza pora na zakupy. W moim pesto nie ma  orzechów piniowych, czy Parmezanu. Jest to co, miałam w szafkach. Do rogalików dodałam mozzarellę i pomidory. Wyszło śniadanie, jak w dobrej śniadaniarni. Na moment wyszło słońce, mąż wstał, zjedliśmy w ogródku. Było pięknie i pysznie. Polecam Wam takie rogaliki. Będziecie zachwyceni, jak prosto można odmienić banalne kanapki. 

Składniki:

Pęczek bazylii

2 pełne garście ziaren słonecznika

1 garść płatków drożdżowych ( albo startego Parmezanu)

4 łyżki dobrej jakości oliwy

2 ząbki czosnku

Kawałek papryczki Chilli

Sól

Pieprz


4 rogaliki

1 kulka Mozzarelli

2 pomidory malinowe

Bazylię przepłukuję. Czosnek obieram z łupinek. Słonecznik prażę na suchej patelni. Do kielicha blendera przekładam wszystkie składniki pesto i miksuję na gładką masę. 

Mozzarellę kroję w plasterki, pomidora parzę wrzątkiem, obieram i kroję w cienkie plasterki.

Rogaliki przekrajam na połówki, smaruję je pesto. Do środka nakładam po 2 plasterki sera i po 4 plasterki pomidora. 

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.