Ciasta

Mała czarna i kawowe ciasteczka

2 Min. czytania

 Przez tyle czasu, uważałam, że kawa jest niefajna i w ogóle błee. Co ciekawe, uwielbiałam słodkości i kawowe desery, ale to tyle. Nie lubiłam jej pić i nie miałam takiej potrzeby. Aż do czasu. Teraz uwielbiam poranną kawę, najlepszą na świecie robi mój osobisty mąż. Rano obowiązkowo piję mocniejszą kawę, czyli 80 % napoju to mocniejsza kawa, idealna do Espresso, reszta to mleko owsiane. Popołudniu piję kawę dużo słabszą, bo już pół na pół .Mocno kremowa i delikatnie orzechowa. Taka kawa, po godzinie 16, dodaję mi energii na resztę dnia. Jako, że dużo czasu zajmuje mi dojazd do domu, taki napój, niweluje stresujące skutki stania w korkach. Latem, wiosną i wczesną jesienią, kawę popijam w ogrodzie. To taki kwadrans dla mnie. Wyjątkowo mnie ta chwila relaksuje. Zazwyczaj sięgam wtedy po książkę, albo chodzę po ogrodzie i rozmawiam z hortensjami, tudzież z lawendą. Kiedy zaś nie ma sezonu, to pijąc kawę, bawię z kotem. To mój czas! Ale, ale. Kawa to nie tylko napój do picia, ziarna mogą być również składnikiem deserów, ciast, kremów i ciasteczek. Takich jak te, prostych, banalnych o niezwykłym wręcz smaku. Co mu tu mamy? Świeżo zmielone ziarna świetnej kawy, banany i płatki owsiane. To ciasteczka, które genialnie pasują do porannej, czy popołudniowej filiżanki kawy. Nie są zbyt słodkie, bardzo wyważone w smaku. Na pewno są mocno aromatyczne i po prostu genialne. To co, kto je piecze ze mną?

Przy okazji chciałam Wam serdecznie polecić sklep Venosa.  Jego bogaty asortyment ucieszy nie tylko miłośników kawy, ale i herbaty, syropów czy słodkości. Wpadnijcie i zaopatrzcie swoje spiżarki w pyszne ziarna i herbaciane liście. 

Składniki:

2 dojrzałe banany

2 łyżki zmielonych ziaren kawy

80 gramów erytrytolu ( może być też brązowy cukier)

200 gramów masła

200 gramów płatków owsianych

150 gramów mąki ziemniacznej

50 gramów mąki pszennej

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli

Płatki owsiane mielę na mąkę. 

Masło miksuję z erytrytolem, solą i wanilią na jasny krem., dodaję rozgniecione banany, miksuję. Teraz dodaję wszystkie sypkie składniki, ciasto miksuję, aż powstanie jednolite ciasto. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, blachę do pieczenia wykładam papierem. Z ciasta odrywam kulki, przekładam je na papier. 

Ciasteczka piekę 15 minut, do zezłocenia. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.