Ciasta

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

2 Min. czytania

 Czym dobrze zacząć tydzień? Ciastem czekoladowym,  czy to brzmi prawie idealnie? A jak do czekolady dodamy pomarańczę? Ostatnio mój organizm, aż krzyczał- chcę pomarańczy, jeszcze więcej pomarańczy! Być może to wynika z mojego osłabienia, w  końcu już sam zapach pomarańczy dodaje energii i sił do życia i wszelkich aktywności. W ostatnie 3 dni, wypiłam z 3 litry soku. Dużo? Pewnie tak. Aby jednak sobie jakoś uprzyjemnić pomarańczową dietę, oraz połączyć ją z deserem, przygotowałam ciasto czekoladowo-pomarańczowe. Nie będę kłamać, ciasto jest pyszne, pięknie pachnące, bardzo aromatyczne, smakowite i znika błyskawicznie. Wszystko przez swoją czekoladowość! To bardzo, ale to bardzo czekoladowe ciasto. Zrobiłam je na powitanie teściów, którzy wrócili z wojaży po Stanach Zjednoczonych. Spędzili tam prawie 3 tygodnie, zwiedzając od Nowego Jorku, po Los Angeles. To zdecydowanie była przygoda życia. Teściowie opowiadali swoje wrażenia, dzielili się widokami i przywieźli sporą ilość prezentów. Dla mnie najważniejsze były słodycze, te czekoladowe oczywiście. Te chwile uprzyjemniło nam czekoladowe ciasto, zjedliśmy całe za jednym posiedzeniem. To ciasto jest pyszne, cudowne i niesamowicie smaczne, dość wilgotne, mięciutkie i naturalnie słodkie. Jeżeli lubicie ciasto, w połączeniu z naturalną aromaterapią, jaką daje miks czekolady i pomarańczy, to pieczcie to ciacho!

Składniki:

200 gramów masła

150 ml soku pomarańczowego ( polecam z miąższem)

1 łyżka skórki startej z pomarańczy

3 duże jajka

100 gramów gorzkiej czekolady min. 55% kakao

3 łyżki gorzkiego kakao

250 gramów mąki pszennej

150 gramów jogurtu naturalnego

100 gramów erytrytolu albo cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli


Polewa:

50 gramów gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

Odrobina masła

Dodatkowo- masło i kasza manna do formy

Jogurt i jajka wyjmuję z lodówki na godzinę przed pieczeniem. 

W rondelku umieszczam posiekane masło i pokruszoną czekoladę, dolewam sok pomarańczowy i erytrytol, podgrzewam do roztopienia się masła. Odstawiam do przestudzenia. 

Do dużej miski wbijam jajka, dodaję jogurt, wanilię i rozpuszczoną czekoladę, delikatnie ubijam. Teraz dodaję suche składniki, mąkę z solą, kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie miksuję. Na sam koniec dodaję skórkę pomarańczową. 

Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni.

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewam do formy ciasto, babkę piekę 55-60 minut, do suchego patyczka.

Kiedy ciasto stygnie, szykuję polewę. Roztapiam czekoladę z mlekiem i masłem. Polewam nią ciasto. 

1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.