Ciasta

Wielkanocna Babka Drożdżowa

2 Min. czytania
I przychodzi Wielkanoc. Czas więc na babkę drożdżową. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma Świąt bez tradycyjnej, domowej babki drożdżowej. Wcale nie jest taka trudna  w przygotowaniu! A aromat pieczonej baby wprowadza wyjątkowo świąteczny nastrój. To najbardziej tradycyjna z tradycyjnych babek, rodzinny przepis, który funkcjonuje w rodzinie od lata. Babka zawsze wychodzi tak samo pyszna, jest idealna! Świąteczna, wyjątkowa i tak klasycznie urocza. Uwielbiam kiedy dom pachnie babką drożdżową, a pachnie nią w nocy, kiedy  to się ją piecze. Gdy budziłam  się prawie w nocy,  na Rezurekcję ciągle czułam jej  odurzający i słodki zapach. Jeszcze ciepła babka rozkosznie zaprasza do Świętowania. Kawałek tej babki to naprawdę świąteczny obowiązek. Wyjątkowo przyjemny obowiązek! Miło popołudniu zjeść jej kawałek w towarzystwie najbliższych i dobrej herbaty. To taka namiastka tej świątecznej normalności, która w tym roku, kolejny raz, normalna nie jest. Kolejne święta w małym gronie, mocno okrojonym, bez tradycyjnych kwestii w postaci porannej Rezurekcji czy święcenia pokarmów w kościele,  bez świątecznych wyjazdów, odwiedzin rodziny i gwaru. Skromniej, ale dalej miło, dalej pysznie. 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
150 ml mleka
50 gramów rozpuszczonego masła.
30 dg świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
2 garście rodzynek
2 łyżki wódki

Dodatkowo:
Cukier puder, skórka pomarańczowa, masło i kasza manna do blachy


Zaczynamy od przygotowania rozczynu. 6 łyżek  letniego mleka łączę z drożdżami, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki, rozcieram, odstawiam na kwadrans. 
Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewam wódką.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, roztrzepane żółtka, oraz masło. Dolewam zaczyn, oraz resztę letniego mleka, zagniatam gładkie ciasta. Dodaję bakalie, zagniatam kilka razy. Z ciasta formuję kulę, odstawiam pod ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. 
Następnie formę do babki smaruję masłem, wysypuję kaszą. Przekładam tam drożdżowego ciasto. Odstawiam na kwadrans. 
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, babkę wstawiam do pieca i piekę 40-45 minut. 
Wystudzoną babkę posypuję obficie cukrem pudrem i dekoruję skórką pomarańczową. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.