Ciasta

Babeczki na serku z borówkami

1 Min. czytania

To są zdecydowanie jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam. Niezwykle mięciutkie, wilgotne i delikatne, po prostu idealne. Powiem uczciwie, od nich nie można się oderwać! A powstały zupełnie przez przypadek. Miałam robić babkę na serku ricotta. Ale nie było ricotty w sklepie pod nosem, a że nie miałam ochoty na spacery, to wzięłam serki waniliowe. I postanowiłam zrobić babeczki z borówkami. Leciutkie, puszyste i wprost przepyszne. Tak lekkie i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Coś pysznego! Ich smak przynosi lato. Albo raczej przenosie w ciepłe dni, tak w początek sierpnia, jest gorąco, słonecznie, znikają wszelkie troski, a człowiek biega w kwiecistej sukience i szykuje piknik z przyjaciółmi! Nie mogę się doczekać, kiedy te muffiny przygotuję latem. I z przyjaciółką i jej dziećmi będziemy piknikować w jej ogrodzie. I zajadać ten deser. A na razie zostaje mi wspomnienie poprzedniego lata, bo za okno nie warto zaglądać. Znów pada. I znów nie śnieg, a  deszcz.


Składniki:
2 duże jajka
400 gramów serka homogenizowanego waniliowego
300 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
80 gramów cukru
3 garście borówek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej

Dodatkowo cukier puder

Oddzielam białko od żółtek.
W misie miksera ucieram masło z cukrem i wanilią na jasny krem. Dodaję żółtka i mieszam do połączenia się składników. Czas na dodanie serka, dalej miksuję. Do masy przesypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam.
Ubijam pianę z białek, delikatnie łącze z  ciastem.
Formę do muffinek wykładam papilotkami, wykładam do nich ciasto- do 2/3 wysokości. Wierzch posypuję borówkami, lekko je wciskam.
Babeczki piekę 25 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję babeczki cukrem pudrem.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.