Śniadania na słodko

Bananowo-jogurtowe placki

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Hej wszystkim w ten pierwszy, lipcowy piątek! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami moją ostatnią przygodą kulinarną, która zaczęła się od jednego prostego składnika: bananów! Ostatnio miałam w domu sporo bananów, które zbyt szybko zaczęły dojrzewać , więc postanowiłam zrobić coś smacznego i energetycznego na śniadanie. I tak narodził się pomysł na pyszne bananowe placki śniadaniowe! Placki bananowe to nasz hit i śniadaniowy pewniak. Wystarczy chwila, mikser i placki lądują na patelni, a następnie na stole. I można jeść śniadanie, i nie trzeba na nie czekać do weekendu. Są tak proste, że bez problemu zrobicie je przed pracą. Możecie je również śmiało zabrać z sobą, są pyszne również na zimno.

No dobrze, placki się smażą. Placki smażyłam na złocisty kolor z obu stron, aż były pięknie rumiane. Kiedy skończyłam smażyć całe ciasto, nałożyłam na talerz złote placki , posiekane orzechy, całość zaś polałam zdrowym miodem lipowym. Całość wyglądała tak apetycznie, że nie mogłam się doczekać, aby spróbować swojego dzieła.

Gdy wbiłam widelec w pierwszy placek, rozpływał się on w moich ustach. Był miękki, delikatny i pełen smaku bananów. Wanilia i orzechy, idealnie komponowały się z naturalną słodyczą owoców. To było śniadanie marzeń!

Cała przyjemność polegała na jedzeniu tych pysznych placków, a jeszcze większą radość sprawiło mi dzielenie się nimi z moimi bliskimi. Ich uśmiechy i zachwycone komplementy były dla mnie najlepszą nagrodą.

Więc jeśli macie kilka dojrzałych bananów w domu, polecam Wam spróbować zrobić z nich bananowe placki śniadaniowe. To szybkie, proste i niezwykle smaczne rozwiązanie na energetyczne i pyszne śniadanie. Do tego możecie dodać swoje ulubione dodatki, jak owoce, syrop czy jogurt, aby podkręcić ich smak.

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Miska

  • Mikser

Składniki

  • 200 gramów jogurtu naturalnego

  • 1 duże jajko

  • 2 małe banany albo 1 duży

  • 10 łyżek mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 4 łyżki posiekanych orzechów

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

Przepis krok po kroku

1

Ciasto na placuszki

Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajko. Do jogurtu naturalnego oraz jajek przesiewam wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodaję cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dorzucam pokrojonego w kostkę banana. Wszystko miksuję mikserem na gładką masę.
2

Smażenie

Rozgrzewam masło, formuję niewielkie placuszki i smażę je z dwóch stron, po 1,5 minuty z każdej strony.
3

Serwowanie

Placuszki przekładam na talerze, polewam miodem, posypuję orzechami.

Uwagi

użyjcie dowolonych, ulubionych orzechów

Zalety

  • +

Wady

  • -
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.