Śniadania na słodko

Bananowo-jogurtowe placki

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Hej wszystkim w ten pierwszy, lipcowy piątek! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami moją ostatnią przygodą kulinarną, która zaczęła się od jednego prostego składnika: bananów! Ostatnio miałam w domu sporo bananów, które zbyt szybko zaczęły dojrzewać , więc postanowiłam zrobić coś smacznego i energetycznego na śniadanie. I tak narodził się pomysł na pyszne bananowe placki śniadaniowe! Placki bananowe to nasz hit i śniadaniowy pewniak. Wystarczy chwila, mikser i placki lądują na patelni, a następnie na stole. I można jeść śniadanie, i nie trzeba na nie czekać do weekendu. Są tak proste, że bez problemu zrobicie je przed pracą. Możecie je również śmiało zabrać z sobą, są pyszne również na zimno.

No dobrze, placki się smażą. Placki smażyłam na złocisty kolor z obu stron, aż były pięknie rumiane. Kiedy skończyłam smażyć całe ciasto, nałożyłam na talerz złote placki , posiekane orzechy, całość zaś polałam zdrowym miodem lipowym. Całość wyglądała tak apetycznie, że nie mogłam się doczekać, aby spróbować swojego dzieła.

Gdy wbiłam widelec w pierwszy placek, rozpływał się on w moich ustach. Był miękki, delikatny i pełen smaku bananów. Wanilia i orzechy, idealnie komponowały się z naturalną słodyczą owoców. To było śniadanie marzeń!

Cała przyjemność polegała na jedzeniu tych pysznych placków, a jeszcze większą radość sprawiło mi dzielenie się nimi z moimi bliskimi. Ich uśmiechy i zachwycone komplementy były dla mnie najlepszą nagrodą.

Więc jeśli macie kilka dojrzałych bananów w domu, polecam Wam spróbować zrobić z nich bananowe placki śniadaniowe. To szybkie, proste i niezwykle smaczne rozwiązanie na energetyczne i pyszne śniadanie. Do tego możecie dodać swoje ulubione dodatki, jak owoce, syrop czy jogurt, aby podkręcić ich smak.

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Miska

  • Mikser

Składniki

  • 200 gramów jogurtu naturalnego

  • 1 duże jajko

  • 2 małe banany albo 1 duży

  • 10 łyżek mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 4 łyżki posiekanych orzechów

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia

Przepis krok po kroku

1

Ciasto na placuszki

Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajko. Do jogurtu naturalnego oraz jajek przesiewam wcześniej wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodaję cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dorzucam pokrojonego w kostkę banana. Wszystko miksuję mikserem na gładką masę.
2

Smażenie

Rozgrzewam masło, formuję niewielkie placuszki i smażę je z dwóch stron, po 1,5 minuty z każdej strony.
3

Serwowanie

Placuszki przekładam na talerze, polewam miodem, posypuję orzechami.

Uwagi

użyjcie dowolonych, ulubionych orzechów

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.