Kuchnia rosyjska, generalnie wschodnia, bardzo mi pasuje. Dużo tam mąki, ziemniaków i klusek. No i oczywiście placków. Bliny szczerze uwielbiam. Ostatnio kupiłam białą mąkę gryczaną,Zaraz powstały z niej bliny, tak jak lubię z serkiem i wędzonym łososiem. Bliny są naprawdę wspaniałe, bardzo proste, wyraziste i jedyne w swoim rodzaju.Jako dziecko kochałam bliny na słodko, z musem jabłkowym. Tak smakowało moje dzieciństwo! Co niedziela z rodzicami jeździliśmy do rosyjskiej knajpy, gdańskiej Newskiej i tam miałam zestaw obowiązkowy. Barszcz z pasztecikiem.i wielki gryczany blin z musem jabłkowym. To smak mojego dzieciństwa, smak spokoju i beztroski. Dziś wybrałam bardziej wytrawną wersję. Bliny z serkiem i łososiem. Są wspaniale. Jedyne z swoim rodzaju. Koniecznie ich spróbujcie!
Składniki:
Mąka gryczana niepalona -200 gramów
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
150 ml letniego mleka
100 wody
15 gramów świeżych drożdży
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Klarowane masło do smażenia
Dodatkowo:
Serek śmietankowy
Wędzony łosoś
Koperek
Szykuję zaczyn.Drożdże rozcieram z cukrem, 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiam na kwadrans.
Do zaczynu dodaję resztę mąki, mleka i wody oraz jajko. Na koniec dodaję sól, ciasto będzie dość rzadkie. Dokładnie mieszam trzepaczką i odstawiam na godzinę.
Na patelni rozgrzewam masło, łyżką formuję średniej wielkości placki, smażę je 2 minut z jednej strony, przekręcam na drugą stronę i dosmażam minutę. Placki podaję z serkiem, łososiem i koperkiem.
Oo mniam 🙂
🙂
Ładne 😉
Wyglądają bardzo apetycznie. Pychota.
🙂
🙂
zjadłabym:D ze szpinakiem xd
😉
Ale mi narobiłaś apetytu 🙂
🙂
Idealny zestaw☺
Zjadłabym 🙂
Uwielbiam bliny, chociaż raczej wytrawne, właściwie to chyba jeszcze nigdy nie jadłam na słodko 🙂
🙂
🙂
tamto to była wersja z menu dziecięcego, ale nie powiem, było pysznie!
That looks so delicious!
xoxo
Lovely
http://mynameislovely.com
Trochę ten zaczyn mnie odstrasza. Jakoś tak mam zakodowane, że to … skomplikowane 🙁
to naprawdę proste!