Vege

Bliny z białej mąki gryczanej

1 Min. czytania
Kuchnia rosyjska, generalnie wschodnia, bardzo mi pasuje. Dużo tam mąki, ziemniaków i klusek. No i oczywiście placków. Bliny szczerze uwielbiam. Ostatnio kupiłam białą mąkę gryczaną,Zaraz powstały z niej bliny, tak jak lubię z serkiem i wędzonym łososiem. Bliny są naprawdę wspaniałe, bardzo proste, wyraziste i jedyne w swoim rodzaju.Jako dziecko kochałam bliny na słodko, z musem jabłkowym. Tak smakowało moje dzieciństwo! Co niedziela z rodzicami jeździliśmy do rosyjskiej knajpy, gdańskiej Newskiej i tam miałam zestaw obowiązkowy. Barszcz z pasztecikiem.i wielki gryczany blin z musem jabłkowym. To smak mojego dzieciństwa, smak spokoju i beztroski. Dziś wybrałam bardziej wytrawną wersję. Bliny z serkiem i łososiem. Są wspaniale. Jedyne z swoim rodzaju. Koniecznie ich spróbujcie!


Składniki:
Mąka gryczana niepalona -200 gramów
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
150 ml letniego mleka
100 wody
15 gramów świeżych drożdży
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Klarowane masło do smażenia

Dodatkowo:
Serek śmietankowy
Wędzony łosoś
Koperek
Szykuję zaczyn.Drożdże rozcieram z cukrem, 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiam na kwadrans.
Do zaczynu dodaję resztę mąki, mleka i wody oraz jajko. Na koniec dodaję sól, ciasto będzie dość rzadkie. Dokładnie mieszam trzepaczką i odstawiam na godzinę. 
Na patelni rozgrzewam masło, łyżką formuję średniej wielkości placki, smażę je 2 minut z jednej strony, przekręcam na drugą stronę i dosmażam minutę. Placki podaję z serkiem, łososiem i koperkiem. 
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.