Ciasta

Ucierane z truskawkami, kruszonką i białą czekoladą

1 Min. czytania

Co powiecie na proste i przepyszne niedzielne ciasto? Bardzo letnie. Bardzo truskawkowe z czekoladową nutą. Jedne z ulubionych. Ucierane, z ogromna ilością kruszonki! Idealne ciasto na leniwą niedzielę! A ja dziś właśnie tak zamierzam spędzić ten dzień. Wczoraj byłam poza domem 13 godzin, nasyciłam się niesamowitą ilością słońca, świeżego powietrza i jodu. Zrobiłam niesamowitą ilość kroków, zaliczyłam plażę i las. Dlatego dziś należy mi się taki dzień, kiedy usiądę na balkonie z kawałkiem ciasta i zanurzę się w lekturze. W każdym razie dziś muszę odpocząć. Naładować baterie. Zebrać siły na trudny tydzień. I zjeść dużo, dużo słodkości! 

Pięknego dnia!

Składniki:
3 duże jajka
300 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru
150 gramów masła
6 łyżek mleka
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
Kilkanaście truskawek

Kruszonka:
100 gramów mąki
80 gramów masła
50 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy

Polewa:
5 łyżek mleka
80 gramów białej czekolady

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy



Masło, mleko oraz jajka wyjmuję z lodówki, na kwadrans przed przygotowaniem ciasta. 
Truskawki myję, suszę. 
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Przy pomocy miksera ucieram masło z cukrem i wanilią. Gdy masa jest jasna i puszysta, dodaję pojedynczo jajka. Dokładnie miksuję. Do masy dodaję mleko, na sam koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksuję wszystkie składniki na jednolite ciasto. 
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Truskawki kroję na połówki, układam na cieście. 
Z podanych składników zagniatam kruszonkę, posypuję nią wierzch ciasta. Placek piekę 50 minut, do suchego patyczka. 
Gdy ciasto się studzi,szykuję polewę. Roztapiam czekoladę z masłem, polewam nią ciasto. 

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.