Vege

Błyskawiczna sałatka śledziowa

1 Min. czytania
Nie będę udawać, nie jestem największą fanką śledzia w kraju. Ba, to pewnie dziwne, w końcu mieszkam nad Bałtykiem. A mimo to wolę inne ryby. Ostatnio jednak tata poprosił mnie bym przygotowała mu sałatkę śledziową. Wiadomo, tacie się nie odmawia. Nawet jeżeli nie przepada się za śledziem. Sałatka jest bajecznie prosta, a smakuje naprawdę dobrze. Tak, mówię to ja, ta która nie lubi śledzi. U mnie zniknęła w jeden wieczór. Mogę więc ją szczerze polecić wszystkim fanon śledzi.
A u mnie dziś w kuchni pachnie podwójnie drożdżowo. Piecze się ciasto, o którym więcej będzie jutro. Pieką się również śleżyki. Najwyższy czas,  w zasadzie ostatni dzwonek. Do Wigilii muszą nabrać idealnej kruchości. W połączeniu z makowym mleczkiem jak zwykle będą naszym deserem wigilijnym.

Składniki:
3 filety śledziowe w oleju
1 duża cebula
Kawałek pora (jasna część)
1 jabłko
Puszka czerwonej fasolki Jamar
Sól
Pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
Sól
Pieprz

Śledzie odsączam z nadmiaru oleju, kroję w drobną kostkę. Fasolkę osączyć i przepłukać.
Por i cebulkę drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Połączyć składniki sałatki.
Czas na sos, łączę majonez z jogurtem, dodaję przyprawy. Sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Chłodzę minimum godzinę.

1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.