Ciasta

Drożdżowa strucla ze świeżą żurawiną

2 Min. czytania
Święta bez drożdżowego wypieku w postaci strucli się nie liczą. Zdecydowanie się nie liczą. Na święta zakręcone drożdżowe musi być i basta. Zawsze  z makiem. Ale może by tak spróbować wersji z żurawiną? Lekko kwaśne nadzienie, delikatne ciasto, i słodka polewa z białej czekolady i czekoladowych, kolorowych cukierków. Nieskromnie powiem,że to połączenie jest genialne. I naprawdę proste. Wystarczy jedno wolne popołudnie i dobre chęci. Taka rolada każdego zachwyca swoim smakiem. W mojej rodzinie zrobiła prawdziwą furorę. Już wiemy,że jedną struclę zrobimy z makiem, drugą z żurawiną. Delikatne, brioszkowe ciasto, pyszne nadzienie, słodka polewa. Już widzę oczyma wyobraźni spokojne, świąteczne popołudnie. Granie z rodzeństwem w gry i zajadanie się pysznym ciastem. Takie leniwe i świąteczne chwile lubię najbardziej. Prawie tak samo jako przygotowywanie świątecznych ciast. Drożdżowe, nasz rodzinny punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Przy kawałku takiego ciasta zawsze spędzamy świąteczne popołudnie. I Wam polecam.


Składniki:
1/3 paczki świeżych drożdży
180 gramów masła
2 jajka
200 ml  mleka
400 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru kokosowego
2 łyżki cukru
Ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
150 gramów świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
Łyżka cukru kokosowego
2 łyżki wody

Polewa:
80 gramów białej czekolady
2 łyżki mleka

Dodatkowo
Decorada Delekta-Mini piegi

Szykuję zaczyn. Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Zostawiam na kwadrans.
Po tym czasie w dużej misce łączę mąkę z cukrem, dodaję jajka i zaczyn. Wlewam mleko-wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagniatam ciasto. Czas na masło-siekam je i łączę z ciastem. Ciasto zagniatam tyle czasu, aż masło idealnie połączy się z ciastem. Formuję kulę, przykrywam ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto rośnie zajmuję się nadzieniem. Jeżeli używacie mrożonej żurawiny,to należy ją rozmrozić. Owoce przekładam do garnuszka, dodaję cukier i wodę, podgrzewam około 5 minut. Zostawiam do ostudzenia.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnicę i wałkuję w prostokąt. Na środku układa żurawinowe nadzienie i zawijam roladę.
Przekładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam na kwadrans. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni i piekę ciasto przez 45 minut.
Ostudzoną roladę oblewam polewą, którą szykuję z roztopionej białej czekolady i mleka. Dekoruję kolorowymi mini piegami Decorady Delecty.

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.