Ciasta

Drożdżowa strucla ze świeżą żurawiną

2 Min. czytania
Święta bez drożdżowego wypieku w postaci strucli się nie liczą. Zdecydowanie się nie liczą. Na święta zakręcone drożdżowe musi być i basta. Zawsze  z makiem. Ale może by tak spróbować wersji z żurawiną? Lekko kwaśne nadzienie, delikatne ciasto, i słodka polewa z białej czekolady i czekoladowych, kolorowych cukierków. Nieskromnie powiem,że to połączenie jest genialne. I naprawdę proste. Wystarczy jedno wolne popołudnie i dobre chęci. Taka rolada każdego zachwyca swoim smakiem. W mojej rodzinie zrobiła prawdziwą furorę. Już wiemy,że jedną struclę zrobimy z makiem, drugą z żurawiną. Delikatne, brioszkowe ciasto, pyszne nadzienie, słodka polewa. Już widzę oczyma wyobraźni spokojne, świąteczne popołudnie. Granie z rodzeństwem w gry i zajadanie się pysznym ciastem. Takie leniwe i świąteczne chwile lubię najbardziej. Prawie tak samo jako przygotowywanie świątecznych ciast. Drożdżowe, nasz rodzinny punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Przy kawałku takiego ciasta zawsze spędzamy świąteczne popołudnie. I Wam polecam.


Składniki:
1/3 paczki świeżych drożdży
180 gramów masła
2 jajka
200 ml  mleka
400 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru kokosowego
2 łyżki cukru
Ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
150 gramów świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
Łyżka cukru kokosowego
2 łyżki wody

Polewa:
80 gramów białej czekolady
2 łyżki mleka

Dodatkowo
Decorada Delekta-Mini piegi

Szykuję zaczyn. Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Zostawiam na kwadrans.
Po tym czasie w dużej misce łączę mąkę z cukrem, dodaję jajka i zaczyn. Wlewam mleko-wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagniatam ciasto. Czas na masło-siekam je i łączę z ciastem. Ciasto zagniatam tyle czasu, aż masło idealnie połączy się z ciastem. Formuję kulę, przykrywam ściereczkę i odstawiam w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto rośnie zajmuję się nadzieniem. Jeżeli używacie mrożonej żurawiny,to należy ją rozmrozić. Owoce przekładam do garnuszka, dodaję cukier i wodę, podgrzewam około 5 minut. Zostawiam do ostudzenia.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnicę i wałkuję w prostokąt. Na środku układa żurawinowe nadzienie i zawijam roladę.
Przekładam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiam na kwadrans. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni i piekę ciasto przez 45 minut.
Ostudzoną roladę oblewam polewą, którą szykuję z roztopionej białej czekolady i mleka. Dekoruję kolorowymi mini piegami Decorady Delecty.

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.