Dziś proponuję brioszki na wytrwanie. Pyszne,mięciutkie i delikatne bułeczki nadziane serem i suszonymi pomidorami.Wspaniali towarzysze podróży. Genialnie się sprawdzą jako śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, a zjedzone na ciepło z barszczem czy zupą kremem zastąpią cały obiad. Ja jestem nimi zachwycona.Są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu,a do tego niesamowicie wręcz pyszne.Nieco uzależniają.To ich jedyny minusik, Ale jakie to przyjemne uzależnienie? A tymczasem kończę swoje wakacje. W tym roku były one dziwne. Najpierw przygotowania do remontu, przeprowadzka do tymczasowego mieszkania, trzy razy zmienianie terminu wyjazdu,dwa razy zmieniane koncepcje. Masa zamieszania,ale w końcu można było odsapnąć,nieco zwiedzić i zjeść parę smacznych rzeczy.
Składniki:
30 dg drożdży
300 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki orkiszowej
150 gramów masła
3/4 szklanki mleka
Łyżka cukru
2 jajka
Szczypta soli
Nadzienie:
100 gramów suszonych pomidorów
2 kulki Mozzarelli
Łyżka ziół prowansalskich
1 jajko
Suszone oregano
Łyżkę mąki pszennej,mleka,cukru łączę z drożdżami,odstawiam na kwadrans by drożdże zaczęły pracować.
Gdy zaczyn wyrósł dodaję do niego resztę mąki,mleko(w temperaturze pokojowej),jajka i posiekane masło. Wyrabiam zwarte ciasto,zostawiam je na godzinę w ciepłym miejscu.
Szykuję nadzienie- ser rwę na kawałki,siekam drobno pomidory,dodaję zioła.
Z ciasta odrywam kulki,lekko je spłaszczam,kładę łyżeczkę nadzienia ,zlepiam i odstawiam na kwadrans. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję oregano.Bułeczki piekę 20-25 minut w 170 stopniach. Można jeść na gorąco lub zimno.
Wyglądają przepysznie!
Wyglądają cudnie! Mam ochotę na takie brioszki!
Zapraszam na nowy post. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/
Broszki wyglądają bardzo smacznie ☺ Juz od dawna za mną chodzą.
Broszki wyglądają bardzo smacznie ☺ Juz od dawna za mną chodzą.
Zjadła bym taką bez żadnych dodatków 🙂
😉
🙂
🙂
🙂
Tak sobie wyobraziłyśmy kubek z cieplutkim czerwonym barszczem i taka buła <3 Nic tylko ubierać choinkę 😛
🙂
Oj chyba byłabym skora jeśli chodzi o takie uzależnienia 🙂 Kusisz, oj kusisz. Brioszki są tak piękne, że na wstępie w przedbiegach zjadłabym kilka 🙂 Nie tylko na śniadanko dobre. Uniwersalne. Pozdrawiam 🙂
🙂
Poezja! I do tego to świetne nadzienie…:)
Wyglądają obłędnie ! 🙂
Muszę spróbować.
Pyszności ale bym sobie teraz nawet zjadła 🙂
🙂
Polecam 😉
🙂
o pychoto:D
🙂
Uwielbiam takie buły, są pyszne 🙂
Uwielbiam takie buły, są pyszne 🙂
Zapisuje przepis, bułeczki super 🙂
grunt to, że właśnie udało ci się wypocząć <3
A brioszki geeenialne! 🙂
🙂
Polecam 🙂
🙂
Pyszne i na śniadanie, i na kolację 🙂
W towarzystwie dobrej zupy (pomidorowej!) smakowałyby cudownie 🙂
🙂
🙂
Ciekawy pomysł na wytrawną wersję, a takie połączenie pomidorów suszonych z mozzarellą jest pycha! 🙂
🙂
czemu nas musisz tymi cudami katować ?:D
to mi daje przyjemność:)
kolejny przepis do wypróbowania:)
Myślisz , że wyszłyby bez dodania mąki pszennej tylko z samą mąką orkiszową? ;d
Jak ja kocham takie bułeczki:)
🙂
🙂
Bardzo smakowicie wyglądają.
🙂
Smacznie i zdrowo 🙂
🙂
myślę,że by wyszło. Tylko trzeba obserwować proporcje i dodać więcej lub mniej mąki:)
Pychotka! Na pewno wykorzystam ten przepis w najbliższym czasie 😉
Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie 😉
https://jagglam.blogspot.com/
🙂
Ale przepysznie wyglądają, aż burczy w brzuchu 😀
🙂