Są takie momenty, że deseru pragnie się tu i teraz. Po prostu natychmiast. Nie tam za jakieś dwie czy trzy godziny. Są też takie chwile, kiedy w lodówce nie ma za wiele składników, by wyczarować choćby podstawowe ciasto. Bo tego za mało, a tego w ogóle nie ma. I co zrobić? Można posłużyć się gotowcem, ale przygotować brzoskwinie pod kruszonką z migdałami. Deser, który robi się po prostu błyskawicznie, a smakuje wspaniale. Lekki, owocowy, delikatny w smaku. Bardzo lekki. Łączy w sobie kruchość kruszonki, świeżość brzoskwini i kremowy smak migdałów. Ach, rozmarzyłam się i chyba zaraz znów przygotuję sobie taki deser. Wieczory coraz dłuższe, pieczone, gorące owoce smakują mi coraz bardziej i bardziej….
Składniki:
4 brzoskwinie
50 gramów masła
80 gramów mąki orkiszowej
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Kilkanaście migdałów
Owoce myję, kroję na połówki, usuwam pestki. W miejsce po pestkach wkładam migdały.
Topię masło, chwilę studzę. W misce łączę mąką z cukrami, dolewam masło, zagniatam kruszonkę, posypuję nią owoce.
Brzoskwinie piekę 25 minut w 190 stopniach. Najlepiej smakuje z lodami .
spróbuj i brzoskwiń:)
Aż sobie zrobię coś podobnego 🙂