Ciasta

Ciasto czekoladowe z najlepszym kremem orzechowym

1 Min. czytania

Czas na ciasto, które mnie zachwyciło. Jest po prostu wspaniałe! Wiem, że to nieładnie, tak się chwalić, ale naprawdę mi się udało. Ten krem, to połączenie czekolady i słonego masła orzechowego, po prostu magiczny poprawiacz humoru. A ten weekend domagał się wręcz czekoladowego wsparcia! Zmiana pogody, okropny wiatr, który jak zwykle hulał mi w głowie. W sobotę walczyłam z bólem głowy, i niechęcią do wszystkiego. Kiedy myślałam, że w niedzielę zrobię coś ciekawego, pogoda, deszczowa i ponura, nakazała mi zrobienie sobie leniwego dnia. Nie było to takie złe. W końcu za tydzień zaczynam kolejny semestr na studiach, i  takie w pełni wolne weekendy, nie będą czymś typowym. W każdym razie to ciasto poprawiło mi humor i sprawiło, że weekend był radosny. Wniosek? I Wy musicie je zrobić. W sekrecie Wam powiem, ten krem jest nieziemski i musiałam się nieźle hamować, by nie wyjadać go łyżkami. 

Składniki:

Ciasto:

4 jajka

200 gramów mąki

4 łyżki oleju

3/4 szklanki erytrytolu

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

4 łyżki gorącej wody


Krem:

350 gramów serka mascarpone

5 łyżek masła orzechowego

3 łyżki cukru pudru

Szykuję krem. Serek dokładnie miksuję z masłem orzechowym i cukrem pudrem, chłodzę przez pół godziny. 

Oddzielam białka od żółtek, ubijam białka z solą na sztywną pianę, następnie dalej miksując, dodaję białka, Kiedy masa jest jednolita dodaję słodzidło, olej i ciepłą wodę, dokładnie miksuję. 

Przesiewam mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia, dodaję do jajecznej masy, delikatnie mieszam. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni, dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę je 30 minut. Studzę. 

Zimne ciasto smaruję kremem. Można je dowolnie udekorować, ja użyłam do tego okruszków ciasta i kleksów masła orzechowego. Ciasto przed podaniem najlepiej jest chłodzić przez godzinę. 

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.