Zapraszam na babciny obiad, bardzo klasyczny i tradycyjny. Kluski śląskie i pyszny sos pieczarkowy. Jak u babci! A moja babcia była wielką miłośniczką ziemniaczanej kuchni. Kluski, pierogi i placki, gościły w kuchni co piątek. I muszę przyznać, bardzo to lubiłam. Bo ja taka kluskowa jestem! Teraz kluski robię sama. Bardzo relaksuje mnie zgniatanie ziemniaków i lepienie klusek. A jedzenie? To oczywiście największa przyjemność! Proponuję je Wam dziś. Może zostały Wam z wczoraj ziemniaki? Wtedy mamy kuchnię zero waste w najczystszej formie! Zróbmy sobie sobotę jak u babci. Taki obiad na nowo przeniosą Was do czasów dzieciństwa, kiedy rządziły kluski! A ja wyruszam na zakupy, tylko najpierw rozwieszę pranie!
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
150 gramów mąki ziemniaczanej
Sól
Pieprz
Sos:
0,5 kg pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
2 łyżki masła klarowanego
150 ml śmietanki 30 %
Zabieram się za sos. Cebulkę i czosnek siekam, podsmażam na maśle. Pieczarki przepłukuję, dokładnie susze, kroję w grube plastry, wrzucam na patelnię i smażę około 10 minut., doprawiam, dodaję śmietankę, i chwilę razem podgrzewam.
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, odcedzam, jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę, odstawiam do wystudzenia. Do zimnych ziemniaków dodaję jajko, mąkę i przyprawy, zagniatam gładkie ciasto. Odrywam z niego kawałeczki, spłaszczam, w środku palcem robię wgłębienie. Kluski gotuję 6 minut we wrzącej wodzie, odcedzam, podaję z pieczarkowym sosem i ulubioną surówką.
Obiad dla mnie idealny. Zjadłabym nawet na śniadanie…
😉
Pyszny obiad. Mniam, mniam.
u mnie mąż robi takie pyszności 😀
Kluski śląskie bardzo lubię 😀 Super obiad 😀
Pozdrawiam.
Prostota i smak 🙂
zjadłabym sobie taki obiadek
Bardzo lubię takie połączenie 🙂
😉
😉
😉
🙂
😉
😉
Super połączenie, zjadłabym z apetytem 🙂
🙂
Chętnie bym zjadła obiad w takim wydaniu 🙂
🙂