Vege

Kluski śląskie i sos pieczarkowy

1 Min. czytania

 Zapraszam na babciny obiad, bardzo klasyczny i tradycyjny. Kluski śląskie i pyszny sos pieczarkowy. Jak u babci! A moja babcia była wielką miłośniczką ziemniaczanej kuchni. Kluski, pierogi i placki, gościły w kuchni co piątek. I muszę przyznać, bardzo to lubiłam. Bo ja taka kluskowa jestem! Teraz kluski robię sama. Bardzo relaksuje mnie zgniatanie ziemniaków i lepienie klusek. A jedzenie? To oczywiście największa przyjemność! Proponuję je Wam dziś. Może zostały Wam z wczoraj ziemniaki? Wtedy mamy kuchnię zero waste w najczystszej formie! Zróbmy sobie sobotę jak u babci. Taki obiad  na nowo przeniosą Was do czasów dzieciństwa, kiedy rządziły kluski! A ja wyruszam na zakupy, tylko najpierw rozwieszę pranie!


Składniki:

1 kg ziemniaków

1 jajko

150 gramów mąki ziemniaczanej

Sól 

Pieprz


Sos:

0,5 kg pieczarek

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

2 łyżki masła klarowanego

150 ml śmietanki 30 %

Zabieram się za sos. Cebulkę i czosnek siekam, podsmażam na maśle. Pieczarki przepłukuję, dokładnie susze, kroję w grube plastry, wrzucam na patelnię i smażę około 10 minut., doprawiam, dodaję śmietankę, i chwilę razem podgrzewam. 

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, odcedzam, jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę, odstawiam do wystudzenia. Do zimnych ziemniaków dodaję jajko, mąkę i przyprawy, zagniatam gładkie ciasto. Odrywam z niego kawałeczki, spłaszczam, w środku palcem robię wgłębienie. Kluski gotuję 6 minut we wrzącej wodzie, odcedzam, podaję z pieczarkowym sosem i ulubioną surówką. 

 
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.