Ciasta

Ciasto jabłkowo-kokosowe

1 Min. czytania

Ciasta z jabłkami mają to do siebie, że wspaniale smakują o każdej porze roku. Do tego bez problemu przygotujemy je czy to lato, czy zima. Połączenie jabłka z kokosem to smaczny miks. Ciasto jest wyjątkowo miękkie i delikatne. Cynamonowe, z intensywnym smakiem kokosa. To ciasto jest rozkosznie wręcz pyszne! Do tego naprawdę ma moc! Wczoraj zrobiłam wiele, wiele kilometrów po lesie i kiedy wróciłam do domu, porcja tego wypieku postawiła mnie do pionu. Dodała sił i ukoiła zmęczone ciało. Swoim kokosowym aromatem przeniosła mnie na tropikalne plaże. Spróbujcie i dajcie się skusić temu ciastu!

 Składniki:

2 jabłka

2 duże jajka

100 ml mleka

150 gramów masła

80 gramów cukru

1 paczka cukru z wanilią

250 gramów mąki pszennej

1 paczka budyniu kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Posypka:

6 łyżek wiórków kokosowych

3 łyżki masła

2 łyżki cukru


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy

Ucieram mikserem masło z cukrami na jasny krem. Następnie dodaję mleko i jajka, dalej miksuję. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz budyniem. Miksuję na jednolite, dość gęste ciasto. 

Tortownicę smaruję masłem, posypuję kaszą. 

Obiera jabłka, kroję na półplasterki, wciskam na wierzch ciasta, posypuję cynamonem. Ciasto piekę 55 minut w 185 stopniach. 

Na patelni roztapiam masło, wsypuję cukier, oraz wiórki kokosowe, podsmażam, aż masa będzie delikatnie złota, smaruję na lekko ciepłym cieście. Odstawiam do wystudzenia.

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.