Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami lata i kruszonką

1 Min. czytania
Bardzo lubię takie proste ciasta. Kilka składników, sezonowe owoce, kilka chwil w piekarniku i ciasto ląduje na stole. Ciasta jogurtowe są wspaniałe. Lekkie, puszyste, lekko kwaskowate, odświeżające. Idealnie podkreślają naturalną słodycz owoców. To ciasto idealne na podwieczorek każdego dnia, robi się je raz, i dwa, więc można je przygotować w każdej chwili. Do tego pasuje z dodatkiem każdych owoców. Ja wybrałam borówki i truskawki. Ciasto wyszło pyszne. Kiedyś bardzo się bałam ciast jogurtowych, często wychodził mi zakalec. Teraz wiem, że kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość owoców. Nie wolno przesadzić, lepiej dać nieco mniej, niż więcej. Ciasto  jest lekkie, puszyste. Robiłam je dziesiątki razy, z różnymi owocami. Ale teraz najbardziej pasuje mi ta wersja. Z truskawkami i borówkami. Wspaniały duet!

Składniki:

300 gramów jogurtu naturalnego
1/3 szklanki cukru
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka
300 gramów mąki pszennej
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka proszku do pieczenia
2 małe garście borówek
10 truskawek

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Cukier puder

Jogurt i jajka wyjmuję z lodówki na kwadrans przed pieczeniem.
Owoce myję, zostawiam do odcieknięcia.
Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję olej, mieszam, a następnie jogurt. Całość bardzo dokładnie łączę.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta jogurtowego i ucieram na jednolitą masę.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto.
Truskawki kroję na połówki. Na wierzchu ciasta układam owoce. Placek piekę 45-50 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.