Śniadania na słodko

Letnie naleśniki

1 Min. czytania
Ten tydzień testuje moją cierpliwość na wielu polach. Najgorzej wypada pogoda. Zdecydowanie za mała lipca w lipcu, a za dużo listopadowej aury. Od soboty tak naprawdę non stop padało. Non stop. Temperatura ledwo urosła do 14 stopni. W zasadzie nie powinno mnie to dziwić, wszystkie wielkie gdańskie ulewy miały miejsce w 1 połowie lipca. Widać taki urok tego miesiąca, musi swoje popadać. W każdym razie spadło tyle deszczu, że chyba przez miesiąc nie musi już padać. Oczywiście miało to mały plus, moje parapetowe pelargonie tak rozkwitły, że widać je chyba już na zdjęciach satelitarnych. Ale do rzeczy, żeby przywołać nieco letniej atmosfery, przygotowałam bardzo letnie naleśniki. Z truskawkami ( które ponoć się kończą, ale staram się odsuwać bolesną prawdę w czasie) i jeżynami. Naleśniki na mące orkiszowej są zdrowsze i mają ciekawszy smak niż te tradycyjne. A twarożkowo-owocowe wypełnienie przynosi przejaśnienie w ponury dzień!


Naleśniki.
2 jajka
100 ml mleka
100 wody mineralnej
200 gramów mąki orkiszowej
3 łyżki oleju rzepakowego
150 gramów twarożku śmietankowego
Jeżyny, truskawki
1 łyżka miodu
Ekstrakt waniliowy

W wysokim naczyniu roztrzepuję jajka z mlekiem, wanilią i wodą. Dodaję powoli mąkę, łączę składniki, na końcu dolewam olej. Odtawiam ciasto na kwadrans.
Z ciasta smażę naleśniki.
Twarożek ucieram z miodem i wanilią. Owoce myję i kroję na kawałki, część dodaję do twarożku, nadziewam nim naleśniki, składam na pół. Resztę owoców podaję do naleśników.

1511 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

2 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.