Słoneczne śniadanie. Mango i do tego ryż na mleku kokosowym. Wyjątkowo egzotycznie, wyjątkowo pysznie. Smak lata, prawie jak smak raju. Jestem wielką fanką mango. Mogłabym go jeść codziennie. I pewnie miałabym i tak spore poczucie niedosytu. Takie śniadanie to moja porcja słońca. Niestety, w naturze występuje idealna równowaga, i po upalnych dniach, przychodzą te zimne, szare i wietrzne. A do tego te dni są bardzo intensywne, wypełnione pracą i innymi aktywnościami. Na szczęście zaraz weekend!
Składniki:
1 mango
1 szklanka ryżu jaśminowego
1,5 szklanki wody
Szklanka mleczka kokosowego
Łyżeczka masła
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Ryż zalewam wodą, dodaję szczyptę soli, masło i kilka kropel ekstraktu waniliowego. Gotuję 12 minut, dodaję połowę mleka kokosowego i gotuję aż ryż wchłonie płyn. Dodaję resztę mleczka, odstawiam masę na 5 minut.
Mango obieram i kroję w dużą kostkę, układam na wierzchu ryżowego puddingu. Można jeść na ciepło, lub po przestudzeniu.
Niestety ryż już nie dla mnie, ale wygląda przepięknie i gdybym tylko mogła to całą porcję połknęłabym migiem. 🙂
😉
bardzo apetyczne! pięknie wygląda<3
To coś dla mnie!
Uwielbiam pudding i mango.
🙂
🙂
U mnie słońca brak… przynajmniej uCiebie jest słoneczko 🙂
Trafiłaś w mój gust – kocham mango!
Fajny pomysł 🙂
Na pewno smakuje wybornie.
no dziś tak sobie z pogodą…
😉
😉
😉
jak ja dawno mango nie jadłam ;o
teraz też jadam rzadziej, bo są truskawki, maliny, czereśnie….;)
Takiego puddingu jeszcze nie jadłam. 🙂
spróbuj;)
Z mango to zjem wszystko, uwielbiam po prostu 🙂
😉
Pysznie 🙂