Ciasta

Ciasto kawowe z gruszkami

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu


Witajcie kochani! Chciałabym się z Wami podzielić miłą wiadomością – zaczęłam swój długo wyczekiwany urlop! A co jest lepszym sposobem na rozpoczęcie tego wyjątkowego czasu, jeśli nie pyszne i aromatyczne ciasto kawowe z gruszkami? Szczególnie jeśli podróż zaplanujecie na 4.30 nad ranem, wtedy wszystko co ma w sobie kawę, smakuje jak złoto!

Już od samego poranka czuć w powietrzu zapach świeżo parzonej kawy i tego cudownego ciepła, które wypełnia moje mieszkanie. W tym magicznym momencie wkładam do piekarnika to specjalne ciasto, które jest jednym z moich ulubionych przysmaków. Soczyste kawałki słodkich gruszek, delikatny posmak kawy i aromatyczne przyprawy sprawiają, że to ciasto jest tak wyjątkowe! Ale sami zobaczycie, jakie jest ono proste. Wręcz banalne!

Ja już jestem na moim ukochanym Roztoczu, a Wam chciałabym przekazać życzenia pięknego długiego weekendu. Oczywiście życzę Wam dużo odpoczynku, kontaktu z przyrodą, ale również pysznych chwil w towarzystwie smakowitych deserów.

A co do mojego celu podróży, wybrałam się na Roztocze – malowniczy region w Polsce, który słynie ze swojej urokliwej przyrody i niezwykłego spokoju. Tam zamierzam spędzić czas na długich spacerach wśród bujnych lasów, odwiedzać malutkie miejscowości, ale i nieco większe, oraz odkrywać ukryte skarby tego miejsca. Będzie to dla mnie okazja do zresetowania się i naładowania baterii przed powrotem do codzienności. Odwiedzimy rodzinę, zwiedzimy nowe miejsca i co najważniejsze, zapomnę o budziku, choć na te kilka dni.

Teraz czas na mniejszą chwilę rozkoszy – sięgam po kawałek tego aromatycznego ciasta kawowego z gruszkami. Wyobraźcie sobie, jak smakowite jest każde ugryzienie, jak soczysta jest każda gruszka i jak idealnie komponuje się z aromatem kawy. To prawdziwy raj dla moich kubków smakowych! Koniecznie musicie spróbować tego ciasta, sami zobaczcie jakie jest proste! Biszkoptowe, delikatne, wspaniale łączy smak kawy i gruszek. Do tego wiem z najlepszego źródła, że cudownie sprawdza się jako przekąska w podróży. Jeżeli planujecie piknik, bądź wycieczkę, musicie go spróbować.

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

  • Miska

  • Mikser

Składniki

  • 5 łyżek mąki tortowej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kawy mielonej

  • 5 jajek

  • 5 łyżek cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3 dojrzałe gruszki

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia oraz kawę. Ubić białka i stopniowo, ciągle ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej partiami wsypać mąkę i bardzo delikatnie ją wmieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
2

Pieczenie

Gruszki obrać i pokroić wzdłuż na kawałki, poukładać na cieście. Piekłam w temperaturze 180°C na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.
3

Serwowanie

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1467 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.