Desery

Ciasto piankowe z colą i czekoladą

2 Min. czytania
To ciasto musiałam upiec dwa razy. I chociaż było naprawdę pyszne, przyczyną nie był ten pyszny smak i efekt końcowy. Ciasto numer jeden po prostu wylądowało na podłodze. Aktualna pogoda, a raczej ciągłe zmiany pogody powodują,że nie jestem sobą. Zjedzenie Snikersa nie pomaga, tak więc nie będąc w swojej najwyższej formie zagapiłam się i bach, wywaliłam ciasto na kuchenną podłogę. Cóż, zdarza się. Dumałam nawet czy aby nie podnieść i podać, ale dumałam dłużej niż 12 sekund. No dobra, czy 12 czy 1,2 sekundy moja sanepidalna czystość nie pozwoliłaby podać ciasta z podłogi i udawać,że ewentualne paproszki to stan zamierzony.Także ciasto musiałam zrobić jeszcze raz, bo umówmy się jeżeli za oknem ciągle leje i hula wiatr to potrzebne jest czekoladowe pocieszenie. A, żeby było jeszcze lepiej dodajmy słodkie pianki i coca colę. Przepis na te ciasto znalazłam w książce Amerykańskie dziewczyny poszukują szczęścia. Książka okazała się na serio okropnie nużąca, jedynym miłym akcentem był przepis na to ciasto. Bardzo długo nie mogłam się do niego zabrać, późnym latem i wczesną jesienią robiłam ciasta typowo owocowe, teraz nadszedł czas na te gdzie pierwsze skrzypce mają czekolada i orzechy.  Na pierwszy ogień w roli poprawiacza humoru stawiło się więc ciasto z piankami, czekoladą i colą. Efekt? Świetny. Ciasto jest słodkie, wilgotne, poprawia humor.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
Szklanka Coca Coli
około 10-12 pianek marshmallow
4 łyżki brązowego cukru
180 gramów masła
2 jajka
Pół szklanki maślanki
4 łyżki kakao
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
80 gramów masła
50 gramów gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1/3 szklanki Coca Coli
4 łyżki cukru
Ekstrakt waniliowy

Masło,cukier,kakao wanilię, coca colę podgrzewam i mieszam, dodaję pianki i gotuję całość przez 2 minuty,studzę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce łączę maślankę i jajka. Łączę wszystkie masy, mieszam całość dokładnie. Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę przez 40 minut w 180 stopniach, studzę.

Czas na polewę, w rondelku umieszczam wszystkie składniki, podgrzewam aż masło się rozpuści. Ciepłą polewą smaruję ciasto, ewentualnie dekoruję piankami.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.