Ciasta

Ciasto pomarańczowe z białą czekoladą. Najlepsze.

1 Min. czytania
Zapraszam na najlepsze ciasto na świecie. Naprawdę, takie słowa usłyszałam po zaserwowaniu tego wypieku. Mówiąc szczerze byłam taką opinią szczerze zaskoczona. Ot, taki to zwykły pomarańczowy placek z białą czekoladą. Ale wiecie co? Te pochwalne peamy nie były na wyrost. Ciasto jest niesamowite. Mięciutkie, puchate, pięknie wyrośnięte, a do tego maksymalnie pomarańczowe w swojej pomarańczowości.  Po prostu genialne  i idealne. I sami musicie przyznać, wyjątkowo wręcz proste.  Można je zrobić w środku tygodnia, albo na i na weekend. Wystarczą tylko chęci i kilka pomarańczy. Muszę przyznać, że dawno nie jadłam tak intensywnie pomarańczowego ciasta. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Wydaje mi się, że ten słoneczny kolor bardzo pasuje do aury za oknem. 
To kto wypróbuje ten przepis?
Składniki:
2 duże pomarańcze
3 jajka
125 gramów masła
80 gramów cukru
300 gramów mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Polewa:
50 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
100 gramów posiekanej białej czekolady
Z pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok. 
Masło ucieram z cukrem i skórką pomarańczową na jasny krem. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, dodaję do masła, na końcu wlewam sok pomarańczowy, dokładnie ucieram. 
Ciasto przelewam do tortownicy, piekę je przez 50 minut w 190 stopniach-ja użyłam termoobiegu. 
W garnuszku podgrzewam sok, dodaję posiekaną czekoladę, roztapiam na jednolitą masę. Polewą smaruję wierzch, przestudzonego ciasta.
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.