Ciasta

Ciasto z ricottą i borówkami

1 Min. czytania
Pierwszą rzeczą po powrocie z urlopu było skontrolowanie prac remontowych i pójście na zakupy. Mieszkanie wygląda, albo raczej nie wygląda w ogóle. W miejscu kuchni mam hmm, gruzowisko. Ale skoro ekipa twierdzi,że tam będzie kuchnia to im muszę wierzyć. Wierzę,że wszystko pójdzie zgodnie z planem i na sam koniec kalendarzowego lata zacznę układać garnki,patelnie i setki makaronów w nowiutkich szafkach.Ale zanim to nastąpi muszę się pomęczyć i pomieszkać nieco na wsi. Mieszkanie tutaj ma pewne plusy, dużym plusem jest to,że mam swój ogród,gdzie mogę zatopić się w miękkim fotelu, do tego książka i kawałek ciasta. Jakie to ciasto? Cudowne. Przepis dostałam od mojej wakacyjnej gospodyni. Ona zrobiła je z podwójnej porcji składników, przekroiła spory placek na połowę, przełożyła jabłkową masą i wyszła szarlotka. Ja zaś zrobiłam je inaczej, prościej, tak leniwie. Umówmy się,po ricottę potrzebną do tego ciasta musiałam iść 2,5 kilometra. W jedną stronę. Na szaleństwa zabrakło mi więc sił i chęci. Moje ciasto wyszło borówkowe.Bardzo delikatne, mięciutkie, aksamitne. Borówki cudownie pękają podczas jedzenia,oddając swoją słodycz ciastu. Kawałek ciasta, kubek zielonej herbaty i każdy piątek będzie udany.


Składniki:
250 gramów ricotty
3 duże jajka
6 łyżek oliwy z oliwek
350 gramów mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
Ekstrakt waniliowy
Łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki borówek

Dodatkowo: Łyżka oliwy i bułka tarta do formy
Cukier puder

Jajka ucieram z cukrem i wanilią na jasny i puszysty krem. Dodaję delikatnie oliwę i dalej ucieram. Czas na ricottę,łączę ją z ciastem. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta. Ciasto powinno być dość gęste.
Borówki dokładnie myję i osuszam.

Formę na babkę natłuszczam oliwą, wysypuję bułką, przelewam ciasto do formy. Na wierzchu wysypuję borówki. Piekę babkę przez 40 minut w 175 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.