
Kiedy byłam mała,po każdym przeziębieniu czy poważniejszej infekcji mama przez minimum tydzień podawała nam pszczeli pyłek. Mi zawsze smakował, coś jak pomieszanie miodu,cukru i kwiatów. Moje rodzeństwo na widok tych kuleczek uciekało gdzie pieprz rośnie-młodzi,to głupi. Przez wiele lat nie stosowałam tego specyfiku,bo znajomy dostawca miodu zaprzestał pozyskiwania pyłku, w okolicy ciężko było znaleźć, a w ekologicznym sklepie życzyli sobie za słoiczek jak za złoto. Ale od czego są wakacje. Na lokalnym deptaku swoje stoisko miał pan pszczelarz, który z taką pasją opowiadał o miodzie i jego właściwościach, że skusiłam się na słoiczek gryczanego. A do tego zauważyłam pyłek, wielki słoik we wspaniale niskiej cenie ( jak na pyłek sklepowy). Od razu po powrocie do domu zaczęłam akcję pyłek. Co daje pszczeli pyłek? Wspaniale odżywia organizm, wzmacnia, dodaje energii, poprawia nastrój, leczy anemie, uodparnia, jest polecany dla diabetyków i osób z chorobami serca. Jogurtowy twarożek, musli, świeże truskawki,miód i pszczeli pyłek. Jest pysznie. Idealne śniadanie na udany tydzień.
Składniki:
150 gramów jogurtu naturalnego
2 łyżki twarożku śmietankowego
łyżka miodu
Parę kropli ekstraktu wanilii
2 łyżki czekoladowej granoli
4 truskawki
Łyżka pyłku pszczelego
Jogurt mieszam z twarożkiem,wanilią i miodem. Owoce myję,kroję na plasterki, Na jogurtowym kremie układam granolę,owoce, posypuję całość pyłkiem pszczelim, przed podaniem chłodzę przez minimum 5 minut w lodówce.
Śniadanie na 6!
🙂
Przepyszne śniadanie.Uwielbiam miodek i często go stosuję jako dodatek do potraw:)
http://www.mylittleplanet15.blogspot.com
Pyszne i zdrowe a dodatek miodu bardzo mi pasuje. Mogłabym z Kubusiem Puchatkiem iść w zawody kto bardziej go lubi 😉
🙂
🙂
śniadanie po prostu idealne 🙂
yum wyglada pysznie