Vege

Cukinia i kartofle w plackach

1 Min. czytania
Ciężko mi się gotuje w taki upał. W zasadzie mam ochotę najczęściej na coś słodkiego. Staram się jednak jakoś hamować, tak aby całodzienny jadłospis nie składał się z cukru doprawionego cukrem. Długo myślałam co by zrobić na obiad, i w zasadzie na pomysł wpadłam pod domem, przy warzywniaku. Promocja na cukinię spowodowała nie tylko jej zakup,ale i przeobrażenie tego warzywa w pyszne placuszki. Robiłam je  już wiele razy i na wiele sposobów, tym razem cukinię połączyłam z ziemniakami, dzięki czemu placuszki były maksymalnie chrupiące, ale dalej delikatne. Jako, że od jakiegoś czasu jestem uzależniona od kminu rzymskiego dodałam go i tutaj. Efekt? Niezwykle apetyczne i co ważne szybkie danie pełne zielonych dodatków i przypraw. A ja tymczasem wyruszam na weekend w poszukiwaniu nowych smaków.

Składniki:
3 cukinie średniej wielkości
3 spore ziemniaki
2 jajka
4-5 łyżek mąki pszennej
1 czerwona cebula
Pęczek szczypiorku
Pół pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Pół łyżeczki kminu rzymskiego
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka suszonego tymianku
2 szczypty ostrej papryki
Sól
Świeżo mielony pieprz
Oliwa do smażenia

Cukinię myję, obieram, trę na tarce na dużych oczkach, lekko solę, zostawiam na kwadrans, po tym czasie odlewam nadmiar wody. Ziemniaki obieram, również trę, tak samo postępuję z cebulą. Drobno siekam szczypiorek i pietruszkę, dodaję do warzyw. Wbijam jajka, dodaję mąkę i przyprawy, mieszam bardzo dokładnie. Rozgrzewam oliwę, smażę średniej wielkości placuszki do zarumienienia.

1495 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.