Przygotowuję spód. Z podanych składników zagniatam kruszonkę, wysypuję ją na blachę do pieczenia, posmarowaną wcześniej masłem. Ugniatam kruszonkę tak by stworzyć jednolite ciasto. Podpiekam spód przez 10 minut w 170 stopniach.
Gdy ciasto się piecze zabieram się za cukinię. Obieram ją, kroję w półplasterki, wrzucam na rozgrzane masło. Dodaję cukier i cynamon, podsmażam całość przez 5 minut, aż cukinia przyjmie lekko brązowawy kolor od cynamonu.
Wyjmuję z piekarnika spód, chwilę studzę,w międzyczasie szykuję kruszonkę z podanych składników. Powinna być dość luźna. Na podpieczonym spodzie układam cukinię razem z masłem, posypuję całość kruszonką i piekę około 15 minut w 180 stopniach.
Deser można jeść na ciepło-wtedy nabieramy go łyżką. Albo po ostudzeniu można pokroić go na porcje. Świetnie smakuje z lodami pistacjowymi.
Ciekawy sposób aby wykorzystać cukinię jak jabłko 😀 Też nie wiemy co jest takiego w kruszonce ale jesteśmy od niej uzależnione 😛
Kruszonka uzależnia zdecydowanie:)
Jej, skąd wytrzasnęłaś ten pomysł? W życiu bym na to nie wpadła – super 🙂
Bardzo ciekawy pomysł! Ja ostatnio miałam startą cukinię na placuszki a córcia zobaczyła i zachwycona sama do siebie mówi "O, będą placuszki z jabłkami" – więc zrobiłam placuszki na słosko z cukinią i były pyszne!
Uwielbiam cukinię – jest lekka, zdrowa i smaczna 🙂
https://www.izabielaa.blogspot.com
Cukinia i kruszonka – dziwnie jakoś 😉
http://www.puffa.pl
Nie dziwnie tylko pysznie:)
A tak jakoś wpadło 🙂 Uznałam,że skoro dodaje się ją do ciast różnych to i pod kruszonkę się nada:)
😉
Właśnie cukinia smakuje świetnie i na słodko i na wytrawnie 🙂
Wywołałaś u mnie ślinotok. Tak smakowicie opisałaś tę kruszonkę i cukinię, że trudno się opanować. Porównania doskonałe a deser fantastyczny 🙂
Dziękuję:)
to musi być przepyszne 🙂
W życiu nie słyszałam o cukinii w cieście. Marchewka owszem, ale cukinia?! 😀
ależ masz pomysły! sama chętnie spróbowałabym i nie wiem, czy domyśliłabym się, że to cukinia;)
Bardzo apetyczny przepis 🙂 z chęcią bym spróbowała jak smakuje 🙂
😉
Naprawdę ciężko się domyślić,że to cukinia;)
Jest,jest:)
Tak, tak 😉 Jej się nie czuje, a daje dużą wilgotność. Głównie dodaje się ją do ciast wilgotnych, podobnych jak marchewkowe 😉
Oryginalny pomysł. 😉
😉
Bardzo ciekawy pomysł! Owoce pod kruszonką robię często, ale cukinii jeszcze nie próbowałam, na pewno pomysł wykorzystam 🙂 Pozdrawiam
Cukinię bardzo lubię, ale tak jeszcze nie jadłam! 🙂 Rewelacyjny pomysł! 🙂
Bardzo pomysłowo. Muszę spróbować
Ciekawy pomysł – cukinia na słodko 🙂
😉
Dziękuję:)
Bardzo polecam:)
Polecam:)
Chyba przetestuję na C. On wszędzie wyczuje warzywko 😉
Bardzo inspirujące połączenie, zaciekawiłaś mnie 🙂
genialny pomysł! cukinie uwielbiam, ciekawe jak sprawdza się w roli jabłka ;-))
😉
😉
Ciekawe czy cukinia przejdzie test?:)
Mniam, zjadłabym:)
Pyszne, jesienne smaki 🙂
Pyszne, jesienne smaki 🙂
Ciekawe smaki 🙂
🙂
🙂
🙂
Ciekaw jestem tego smaku 😀
warto spróbować 😉
Wow jaki ciekawy pomysł. Zaskakujący, nie wpadłabym na to! Chętnie wypróbuję 🙂
Pychotka, taką cukinię można jeść bez końca 🙂
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Odważnie! Owoce to oczywistość, ale warzywo…! Zaintrygowałaś mnie, spróbuję!
http://worshipingmornings.blogspot.com/
polecam:)
😉